Cinci cardinali ai Bisericii Romano Catolice i-au adresat papei Francisc un set de cinci întrebări, care se referă la chestiunile majore ale lumii moderne.
Printre aceste întrebări s-a regăsit și chestiunea căsătoriei între persoane de același gen.

Papa Francisc le-a răspuns celor cinci cardinali, după aproape un an, cu mențiunea că nu prea obișnuiește să răspundă la miile de întrebări care îi sunt adresate.
Răspunsul a fost publicat și Episcopia Greco Catolică de Oradea.
Întrebarea adresată de cei cinci cardinali
Una dintre cele cinci întrebări se referă la dubiul cu privire la afirmația că practica larg răspândită de a binecuvânta uniunile între persoane de același gen este de acord cu Revelația și Magisteriul (CCC 2357).
”Potrivit Dumnezeieștii Revelații, atestată în Sfânta Scriptură, pe care Biserica „din porunca dumnezeiască și cu ajutorul Spiritului Sfânt o ascultă cu evlavie, o păzește sfințită și o expune cu credincioșie” (Dei Verbum 10) este: „La început” Dumnezeu l-a creat pe om, după chipul Său, bărbat și femeie, i-a creat și i-a binecuvântat, ca să fie roditori (vezi Gen l, 27-28). Apostolul Pavel ne învață că tăgăduirea diferenței sexuale este consecința tăgăduirii Creatorului (Rom. l, 24- 32). Se întreabă: poate Biserica să deroge de la acest „principiu”, considerându-l, în contrast cu ceea ce este predat de Veritatis splendor 103, ca un simplu ideal, și acceptând ca „bine posibil” situații obiectiv păcătoase, precum uniunile cu oamenii de același sex, fără a eșua în doctrina revelată?”, a fost întrebarea.
Papa Francisc: doar aceasta este căsătorie
Pontiful Roman, care este și șeful Bisericii Catolice se referă strict la căsătoria între un bărbat și o femeie.
În accepțiunea papei de la Roma, doar acest lucru poate fi denumit căsătorie.
”Biserica are o concepție foarte clară despre căsătorie: o uniune exclusivă, stabilă și indisolubilă între un bărbat și o femeie, deschisă în mod firesc spre generarea de copii. Numai această unire poate fi numită „căsătorie”. Alte forme de unire realizează acest lucru doar „parțial și analogic” (Amoris laetitia 292), deci nu pot fi numite „căsătorii””, a răspuns Papa Francisc.
Mai departe, Papa a mai scris că nu este vorba doar de nume, ci realitatea pe care o numim căsătorie are o constituție esențială unică care cere un nume exclusiv, neaplicabil altor realități. Fără îndoială, este mult mai mult decât un simplu „ideal”.
”Din acest motiv, Biserica evită orice tip de rit sacramental care ar putea contrazice această convingere și ar putea presupune că ceva este recunoscut drept căsătorie care nu este”, a mai scris Papa Francisc.
Persoanele pot fi binecuvântate
Șeful Bisericii Catolice a mai scris că, ocazional, dar nu ca regulă generală, persoanele pot cere binecuvântarea preoților.
Această binecuvântare nu trebuie să transmită o idee greșită despre căsătorie, mai crede Francisc.
”Prin urmare, prudența pastorală trebuie să discearnă în mod adecvat dacă există forme de binecuvântare,solicitate de una sau mai multe persoane, care să nu transmită o concepție incorectă a căsătoriei. Pentru că atunci când ceri o binecuvântare, exprimi o cerere de ajutor de la Dumnezeu, o rugăminte pentru a putea trăi mai bine, o încredere într-un Tată care ne poate ajuta să trăim mai bine”, se mai arată în răspuns.
Lasă un răspuns