Parcul lui Boc desființat, de un arhitect. Decanul de la Arhitectură. ”Este îngrozitor. Ăsta e design de secolul 21?”

Posted by

Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, Șerban Țigănaș a discutat despre noul parc din cartierul Zorilor. Parcul lui Boc desființat.

Specialist de renume în materie de ahitectură, Țigănaș a spus că acest parc era abslut necesar. De asemenea, întreaga lucrare care a costat 1.5 milioane de euro, lasă de dorit la capitolul execuție și design.

Parcul din Zorilor s-a umplut cu oameni
Parcul din Zorilor s-a umplut cu oameni

În primul rând că acest parc nu este delimitat de strada Observatorului, cu garduri.

”Sunt un pic deranjat de traficul foarte intens și chiar mă întrebam dacă un parc, un lucru foarte bun, nu intră în conflict cu o șosea intens circulată, cu patru benzi. Cred că trebuie să vorbim de două, trei lucruri importante. În primul rând este nevoie de a crea o intimitate. O barieră fonică. Este nevoie de o zonă verde spre stradă”, a comentat profesorul Țigănaș.

Proiectare fără licitație. Parcul lui Boc desființat 

În primul rând, Primăria Cluj Napoca nu a organizat un concurs de idei, așa cum a procedat cu alte parcuri. Proiectarea parcului din Zorilor s-a făcut de firma care a câștigat licitația de execuție.

Emil Boc in inspectie la Parcul din Zorilor
Emil Boc in inspectie la Parcul din Zorilor

”Este un proiect care nu a fost realizat prin concurs. Eu nu știu cine este autorul acestui parc. Am căutat o plăcuță așa cum se face. O lucrare de design urban, are autor. Dacă faci în Cluj, dacă te angajezi că vei face toate spațiile publice din Cluj Napoca, prin concurs, acest parc este o excepție. În momentul în care nu există miza concursului. Revin și subliniez, de ce nu au lucrările publice o placă cu datele tehnice, despre arhitect, despre firmele care au lucrat”, acomentat arhitectul.

Este un parc greu accesibil

La capitolul deign, Șerban Țigănaș crede că este unul din ”secolul trecut”. Mai mult, accestul este unul care îi împiedică pe oameni să ajungă în parc.

”Ce vreau să mai spun că toată această zonă Observatorului, este împotriva pietonilor. Dacă vrei să ajungi de pe o parte pe alta, trebuie să mergi 200 de metri, pentru că nu găsești trecerea pentru pietoni. Dacă faci un astfel de parc, trebuie să îi ajuți pe oameni să ajungă la el. Mi se pare că este extrem de discutabil modul în care s-au realizat elementele de circulație între platforme. Mi se pare absolut nefericit și parcă mă uit la un proiect de acum 30 de ani. Uitați-vă la parapeți ce linii au, la zidurile de beton care nu au o noimă. Aleile arată repatate după ce au suferit 50 de ani de viață. Au fost făcute prost de la început”, a mai comentat arhitectul Țigănaș.

Execuția lasă de dorit

Lucrările au fost executate de o firmă care pare că nu are experiență în acest domeniu. La acest capitol, Țigănaș a întrebat, retoric, cine este persoana care a urmărit calitatea acestor lucrări. Sau cine le-a aprobat la plată. Parcul lui Boc desființat.

”Execuția, pardon. Absolut pardon. Este făcut de oameni care parcă nu au mai construit. Nu sunt specializați pe așa ceva. Mă refer la calitate a treptelor, aleilor, bordurilor. Felurilor în care se întâlnesc elementele de teren. Nu știu dacă sunt experimente. Este nevoie de un constructor, pe care trebuie să îl monitorizeze, să urmărești calitatea. Nu știu cine a urmărit calitatea aici. Aș vrea să îl văd pe respectivul să îl ăntreb multe lucruri, printre care și cum a permis aceste lucrări executate în halul ăsta”, a declarat arhitectul, pentru Media9.

3 răspunsuri

 1. Avatar crisan
  crisan
  1. Avatar georgian
   georgian
  2. Avatar Zoro
   Zoro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *