Pastorala de Paște a Mitropolitului Clujului: „Nu este suficient să declarăm dragoste cuiva, dragostea se concretizează prin fapte”

Posted by

Pastorala de Paște a Mitropolitului Clujului. ÎPS Andrei Andreicuț a transmis tradiționalul mesaj de sfintele sărbători pascale credincioșilor.

Pastorala de Paște a Mitropolitului Clujului
Pastorala de Paște a Mitropolitului Clujului

Acesta a vorbit despre dragostea față de cei din jurul nostru și despre războaiele din Ucraina și Gaza. El a mai subliniat importanța dragostei adevărate și jertfelnice. În cuvântul său pastoral, a evidențiat că dragostea nu se rezumă doar la vorbe, ci trebuie să se concretizeze prin fapte bune.

În apropierea Sărbătorilor Pascale, IPS Andrei a îndemnat credincioșii să își propună să iubească într-un mod jertfelnic pe cei din casă, din comunitate, oraș și țară. El a subliniat că, deși problemele lumii pot părea prea mari, creștinii trebuie să răspundă la violență și conflicte cu dragoste și bunătate.

Mesajul de Paște al Mitropolitului Clujului

„Cuvântul pastoral din acest an abordează un subiect esențial, și anume că dragostea adevărată este jertfelnică. Nu este suficient să declarăm dragoste cuiva; dragostea se concretizează prin fapte. În preajma Paștilor, să ne propunem ca dragostea noastră față de cei din casă, față de cei din comunitate, din oraș și din țară să fie o dragoste jertfelnică.

Deși suntem prea mici pentru a rezolva probleme atât de mari, am o preocupare legată de cele două conflicte din Ucraina și Gaza. În Ucraina, avem un conflict între creștini. În Gaza, nu toți sunt creștini, dar există și acolo creștini. Întrebarea este: unde este dragostea creștină când se folosesc bombe și arme pentru a impune voința asupra celuilalt? Dragostea adevărată este jertfelnică”, a spus ÎPS Mitropolit al Clujului, Andrei.

Mitropolitul a încheiat cuvântul său cu un îndemn la iubire autentică față de cei din jur și a transmis tuturor creștinilor urări de sărbători frumoase și pline de însemnătate.

„Mântuitorul ne învață și pe noi să-L iubim pe Dumnezeu și să ne iubim semenii. Spune El în Evanghelia după Ioan: «Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu»” (Ioan 15, 12). Deci, măsura iubirii este jertfelnicia. Subterfugiul nu ține în fața lui Dumnezeu. Tot evanghelistul Ioan spune în prima sa epistolă: «Dacă zice cineva: iubesc pe Dumnezeu, iar pe fratele său îl urăște, mincinos este! Pentru că cel ce nu iubește pe fratele său, pe care l-a văzut, pe Dumnezeu pe Care nu L-a văzut, nu poate să-l iubească. Și această poruncă avem de la El: Cine iubește pe Dumnezeu, să iubească și pe fratele său» (1 Ioan 4, 20-21).

Trebuie să îi iubim pe cei din jurul nostru nu doar cu vorba, ci și cu fapta. Le dorim tuturor creștinilor o sărbătoare frumoasă. Să nu uităm acest sfat: dragostea adevărată față de cei din jur să fie concretizată prin fapte bune. Credința fără fapte este moartă.

La sfârșitul slujbei Învierii, să cântăm împreună ceea ce a scris Sfântul Ioan Damaschinul: «Unul pe altul să ne îmbrățișăm, să zicem fraților și celor ce ne urăsc, să iertăm toate pentru Înviere și astfel să strigăm: Hristos a înviat din morți, cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le». Vă salutăm cu acest mesaj profund: Hristos a înviat, iar viața veșnică ne-o dăruiește Domnul nostru Iisus Hristos, care a călcat cu moartea pe moarte”, a transmis Mitropolitul Clujului.

Mesajul lui ÎPS Andrei a fost marcat de profunzime spirituală, încurajând credincioșii să practice credința prin fapte și să îmbrățișeze învățăturile lui Hristos în această perioadă de sărbătoare.

Andreicuț a îndemnat la rugăciune pentru pacea lumii

În scrisoarea pastorală, Mitropolitul Clujului atrage atenția asupra faptului că, „declarațiile teoretice de dragoste n-au nicio valoare, pentru că dragostea adevărată este jertfelnică. Ea se concretizează în fapte”, iar în acest sens îl citează pe Sfântul Apostol Pavel, care ne spune: „dragostea îndelung rabdă; dragostea e binevoitoare, dragostea nu pizmuiește, nu se laudă, nu se trufește. Dragostea nu se poartă cu necuviință, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândește răul. Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduiește, toate le rabdă. Dragostea nu cade niciodată” (1 Corinteni 13, 4-8).

„Modelul suprem de dragoste jertfelnică este Domnul Iisus Hristos. El ne învață și pe noi: «Aceasta este porunca Mea: Să vă iubiți unul pe altul, precum v-am iubit Eu», adică până la jertfă (Ioan 15, 12). Dragostea își pune viața pentru semenul său: «Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi» (Ioan 15, 13), a afirmat Înaltpreasfinția Sa.

De asemenea, ierarhul a îndemnat la rugăciune pentru pacea lumii și pentru încetarea războaielor, care până în prezent au curmat multe vieți și a adus multă suferință.

 „Privind în jurul nostru, vedem că într-o lume ce se secularizează, dragostea jertfelnică este ignorată. Altfel, cum s-ar explica războaiele din Ucraina și din Orientul Mijlociu?”, a întrebat retoric Înaltpreasfinția Sa și a spus că „iubirea jertfelnică ar trebui să îmbrățișeze pe tot omul, pe toate popoarele, întreaga omenire și toată lumea. E adevărat că aceste cuvinte sunt prea mari, iar noi suntem prea mici ca să le putem implementa. Mare însă este Dumnezeu, Căruia ne rugăm pentru pace. Domnul Hristos, a Cărui Înviere o sărbătorim, este Domnul Păcii. În ziua Învierii Sale, apărând între ucenicii Săi, «le-a zis: Pace Vouă!» (Ioan 20, 19). El este Domnul păcii și al iubirii jertfelnice”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *