Pe 20 martie e echinocţiul de primăvară. Zilele devin mai calde și mai lungi

Posted by

Pe 20 martie e echinocţiul de primăvară, iar zilele devin mai calde și mai lungi.

Pe 20 martie e echinocţiul de primăvară
Pe 20 martie e echinocţiul de primăvară

Echinocţiul de primăvară, sau începutul primăverii astronomice, are loc miercuri, 20 martie, la ora 05.06 (ora României, n.r.), este un prilej pentru a admira frumuseţea naturii care renaşte după iarnă, iar zilele devin mai lungi şi mai calde.

În ziua echinocţiului, ziua şi noaptea au aproximativ aceeaşi durată în orice loc de pe Pământ. Acest lucru se datorează faptului că Soarele se află exact pe ecuatorul ceresc şi nu mai departe sau mai aproape de poli. Cuvântule echinocţiu provine din limba latină care înseamnă egal cu noaptea (aequus – egal şi nox – noapte).

Ce înseamnă echinocțiul de primăvară

În emisfera nordică, echinocţiul de martie marchează începutul primăverii astronomice, iar cel de septembrie începutul toamnei astronomice. În emisfera sudică, situaţia este inversată.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară, transmite site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *