Pentru prima dată un farmacist clujean face acuzații dure! Euthyrox este scos din țară de mafia din ”exportul paralel”

Posted by

Acum cinci săptămâni, ministrul Sănătății Publice, Nelu Tătaru dădea asigurări ferme că medicamentul care nu se mai găsește deloc în farmaciile din România, va fi importat masiv. Promisiunea ministrului a fost doar o mare minciună.

În schimb, Elena Dinte, președintele Colegiului Medicilor din Cluj a declarat pentru Agerpres, că acest medicament nu există de mult timp în farmacii și s-a ajuns la situația în care pacienții să primească o pastilă pe zi, în condițiile în care au scheme complexe de tratament, de care nu beneficiază, datorită lipsei acestui medicament. ”Acest medicament este deficitar de mai multă vreme, punând în dificultate procesul de eliberare a medicamentelor în farmacie: pacienţii sunt puşi pe drumuri, eliberarea în regim compensat fiind imposibilă, deoarece nu există stocuri în farmacii pentru a onora cantităţile pentru o lună/trei luni. Ca urmare, s-a ajuns în situaţia în care s-au întocmit liste de aşteptare în farmacie, o cutie fiind împărţită mai multor pacienţi, asigurând, astfel, necesarul săptămânal, lucru strict contraindicat în această perioadă, când cetăţenii sunt sfătuiţi să stea în casă”.

Elena Dinte mai spune că un pacient care suferă de afecțiuni ale glandei tiroide, beneficiază de o schemă de tratament prescrisă de un medic specialist.

Mai mult, Elena Dinte acuză Statul Român că a permis exportul medicamentului, care culmea, era importat. ”Farmaciile au făcut toate demersurile legale necesare pentru a obţine acest medicament, dar depozitele fie refuză să le onoreze comenzile, fie le livrează cantităţi foarte mici (2-3 cutii din fiecare concentraţie, la interval de câteva luni). Din discuţiile cu producătorii reiese faptul că aceştia îşi respectă contractele cu statul român şi livrează în România cantităţile stabilite. Cu toate acestea, medicamentul nu ajunge în farmacii. O explicaţie ar fi exportul paralel, favorizat şi de preţul foarte mic al medicamentului în ţara noastră. Chiar dacă exportul paralel a fost sistat în perioada de criză, medicamentele deficitare tot nu ajung în toate farmaciile, fiind prezente mai frecvent doar în unele farmacii, care aparţin distribuitorilor de medicamente„, mai spune Elena Dinte.

În final, Elena Dinte mai spune că situația este generată artificial de anumiți importatori de medicamente, care dețin mai multe lanțuri de farmacii. Având în vedere situaţia critică în care ne aflăm, este nevoie de implementarea de măsuri urgente prin care să se responsabilizeze toate entităţile implicate în circuitul medicamentelor:  … autosesizarea Consiliului Concurenţei pentru identificarea poziţiei dominante în care se află depozitele de medicamente deţinătoare de lanţuri de farmacii, care promovează concurenţa neloială prin aprovizionarea preferenţială a farmaciilor proprii, în detrimentul farmaciilor tradiţionale cu capital autohton”, mai spune Elena Dinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *