, ,

Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Justiția clujeană l-a amendat pe un avocat care a condus cu o alcoolemie mare și a comis un accident

Posted by

Judecătorii de la Curtea de Apel Cluj au decis să îl condamne pe avocat Dan Alexandru Moroșan, din Baroul Cluj, pentru conducerea sub influența băuturilor alcoolice.

În prezent, avocatul Dan Alexandru Moroșan lucrează la Uniunea Europeană, fapt atestat și de Curtea de Apel Cluj.

Pedeapsa primită este avocat Moroșan este una simbolică, amendă, în timp ce alte instanțe acordă pedepse cu suspendare sau chiar cu executare, pentru astfel de fapte.

”Condamnă pe inculpatul Moroșan Dan Alexandru la pedeapsa de 200 zile amendă pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336, alin.1 din Codul penal. În temeiul art. 61, alin. 2, C. pen. stabileşte valoarea unei zile amendă la 30 lei, cuantumul total al amenzii aplicate inculpatului fiind de 6.000 lei”m se araă în verdictul Curții de Apel Cluj.

Trimis în judecată pentru alcoolemie

Prin rechizitoriul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, avocatul Moroșan Dan Alexandru a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

La data și ora respectivă, avocatul Dan Alexandru Moroșan a comis un accident rutier, intrând cu mașina pe care o conducea într-un autoturism care era parcat în fața unei porși.

Procurorii au reținut în fapt ”că la data de 05.12.2018, în jurul orei 03,30, a condus autoturismul marca Citroen C4, cu nr. de înmatriculare ***, pe str.Câmpului ***, având la ora 05,08 o alcoolemie de 1,10 g/l alcool pur în sânge, iar la ora 06,08 o alcoolemie de 0,99 g/l alcool pur în sânge. În faza de judecată, fiind prezent personal în faţa instanţei, inculpatul a declarat că doreşte soluţionarea cauzei potrivit procedurii obişnuite. În apărare, a solicitat efectuarea unui supliment la raportul de expertiză medico-legală nr. 2280/80/IX/d/11 din data de 18.03.2022, cu următorul obiectiv: să se stabilească prin raportare la cele două valori ale alcoolemiei rezultate în urma recoltării probelor de sânge precum şi prin raportare la ora producerii evenimentului rutier şi la declaraţia de consum, care a fost momentul în care a fost atinsă valoarea maximă a alcoolemiei. Cererea a în probaţiune a fost respinsă prin încheierea din data de 22.11.2022.

Judecătorii clujeni au fost iertători

Magistrații au apreciat că avocatul Moroșan este un om cu o educație superioră, cu un loc de muncă plătit peste medie, și este la prima abatere de la legea penală.

”Ţinând cont în special de circumstanţele personale ale inculpatului, Curtea apreciază că fapta dedusă judecăţii este un eveniment izolat în viaţa sa, având convingerea că se poate îndrepta şi prin aplicarea celei mai uşoare sancţiuni. Cu certitudine că procedurile penale desfăşurate faţă de persoana sa, de-a lungul a patru ani, precum şi restricţiile privind dreptul de a conduce autovehicule, au reprezentat la rândul lor o lecţie pentru inculpat, şi un motiv în plus pentru a-şi revizui conduita. Un motiv în plus pentru aplicarea unei pedepse cu amenda penală este şi faptul că inculpatul lucrează în străinătate, astfel că ar fi împovărătoare executarea unor obligaţii corelative unei soluţii de condamnare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei închisorii. În consecinţă, în baza art. 396, alin. 2, C. proc. pen. Curtea îl va condamna pe inculpatul Moroșan Dan Alexandru, la pedeapsa de 200 zile amendă pentru săvârşirea infracţiunii de conducere pe drumurile publice a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, prevăzută de art. 336, alin.1 din Codul penal”, se mai arată în sentința Curții de Apel Cluj.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *