Acasă EVENIMENTE Percheziții la Jandarmerie. Procurorii militari clujeni anchetează un caz de hărțuire sexuală

Percheziții la Jandarmerie. Procurorii militari clujeni anchetează un caz de hărțuire sexuală

0

Parchetul Militar Cluj, care funcționează pe lângă Tribunalul Militar Cluj a efectuat o percheziție la Jandarmeria Maramureș. Este vizată activitatea colonelului Marcel petru Floriștean (foto jos). Acesta este acuzat de hărțuire sexuală și comportament nedemn pentru un militar.

Potrivit unor surse judiciare, doar în luna septembrie 2022, patru femeie, angajate ale Jandarmeriei Maramureș au demisionat, pentru a nu mai fi hărțuite de colonelul Floriștean.

O a cincea victimă a ales calea legală și a depus o plângere împotriva superiorului ei, fapta de hărțuire având loc în data de 23 septembrie 2022.

”M-a chemat în biroul lui”

Victima a relatat în cadrul plângerii penale ce anume s-a petrecut în biroul colonelului Florișteanu.

”În data de 23 septembrie 2022 în jurul orei 12, inspectorul șef Florișteanu Petru Marcel mi-a ordonat telefonic (fiind apelată de acesta pe telefonul fix din birou) să mă prezint în biroul său, fără a-mi comunica motivul. Am mers la biroul său unde acesta era singur și fuma nervos. Mi-a adresat mai multe întrebări despre activitatea profesională a doamnei căpitan (…). În timpul discuțiilor care au durat aproximativ 10-15 minute, Florișteanu Petru a venit lângă mine, m-a înhățat de mijloc cu o mână, cu cealaltă m-a luat de față și m-a tras cu forța înspre dânsul cu intenția de a mă săruta pe gură. În acel moment l-am lovit ca un act instinctiv de autoapărare, șocată fiind, peste față cu mâna și l-am întrebat cum își permite să facă acest lucru”, a scris victima.

”S-a dat șeful la tine?”

Angajata Jandarmeriei Maramureș a relatat în continuare ce s-a mai întâmplat.

”Vizibil surprins de reacția mea de autoapărare s-a dus înapoi spre scaunul dânsului începând să mă amenințe. I-am spus că voi reclama faptele sale, dar acesta a afirmat: Mă doare în… ! Poți să spui oricui vrei tu… este cuvânt tău împotriva cuvântului meu. În timp ce ieșea din biroul său a afirmat: să-i spui lui (…) că am vrut să ți-o trag iar (…) că te-am întrebat de mobilă și apoi a strigat să nu am încredere în (…). Am intrat într-o stare de șoc și foarte agitată am mers la compartimentul resurse umane (biroul meu). Văzându-mă speriată, colega mea (…) m-a întrebat ce s-a întâmplat. Fără să apuc să-i răspund, aceasta m-a întrebat: s-a dat șeful la tine? Am confirmat acest lucru, iar apoi am ieșit din birou pe terenul de sport simțind nevoia să stau singură și să încerc să înțeleg ce s-a întâmplat căci nu puteam să cred ce tocmai se petrecuse”, mai scrie victima.

”Făcea aluzii cu tentă sexuală”

Victima a mai susținut că de mai multe ori, colonelul de jandarmerie i-a făcut avansuri cu terntă sexuală.

”Referitor la faptele pentru care solicit să se efectueze cercetări, menționez că nu este vorba despre un singur act de hărțuire sexuală din partea inspectorului șef. În mai multe râduri, în timp serviciului a făcut aluzii cu tentă sexuală, vis-a-vis de modul în care port uniforma atât eu cât și colegele mele, uniforma care este standard și achiziționată direct din cadrul comportamentului nostru. Nu am luat în seamă acest lucru întrucât era la nivel de replică, fără să conștientizez că situația să va acutiza și aceasta va trece la fapte”.

Patru angajate ale Jandarmeriei Maramureș au demisionat

”Precizez că în perioada 1 septembrie 2022 – prezent, cinci cadre militare din cadrul unității au demisionat. Grav este faptul că patru sunt femei, care lucrau de mult timp și erau cu experiență, dar care nu au mai rezistat presiunilor și hărțuirii la care au fost supuse de inspectorul șef. Nu pot afirma cu certitudine dacă ele au fost agresate sexual, deoarece este umilitor să vorbești despre așa ceva mai ales când acasă ai familie, soț și toate aceste lucruri nu sunt deloc demne de o doamna preferând probabil să plece liniștite cu capul sus, decât să se implice în scandaluri cu tentă sexuală, dar afirm cu certitudine că unul dintre motive este abuzul de autoritate al inspectorului șef care vătăma grav interesele subordonaților prin hărțuirea și discriminarea zilnică la locul de muncă (…)”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.