Mai multe automotoare moderne, importate din Germania, au putut fi văzute zilele trecute, în Stația CFR Cluj Napoca. Trenurile sunt cumpărate de la Deutche Bahn, și sunt din seria Bombardier Talent.
Trenurile vor funcționa pe ruta metropolitană Cluj, începând cu luna septembrie 2021, dar și pe rute deservite de Transferoviar Călători, precum Cluj Napoca – Târgu Mureș, Cluj Napoca-Alba Iulia, Cluj Napoca – Oradea și Cluj Napoca Baia Mare.
”Transferoviar Călători confirmă achiziția a 12 automotoare tip Bombardier Talent din Germania, 6 dintre acestea, aflându-se deja în drum spre România, urmând ca restul flotei să le urmeze în scurt timp. Noile automotoare vor fi utilizate atât pe relația București Nord – Aeroport H. Coandă, cât și pe alte secții operate de TFC. În viitorul apropiat, intenționăm să suplimentăm parcul de vehicule și cu alte noi achiziții”, au declarat reprezentanții TFC.
Din informații obținute de către Foaia Transilvană, cele 12 automotoare au costat șapte milioane de euro, pentru care firma din Cluj Napoca a obținut un credit bancar.
Visul lui Emil Boc: trenul metropolitan
”Economia noastră nu mai trebuie să fie legată numai de municipiu. Trebuie să gândim în termeni metropolitani, de la Gilău la Jucu. Adică, vedem și proiectul nostru cu trenul metropolitan și am extins la propunerea consultantului, care a spus că de ce nu mergem câțiva km de la Baciu spre Gârbău și să includeți și comuna aceasta, pentru că descărcarea pe autostradă de la Nădășel și crearea acolo a unui park and ride cu posibilitatea ca oamenii să își lase mașina acolo, va ajunge mai repede de acolo decât din Gilău, Florești sau Apahida. Am discutat cu primarul din Gârbău și ne-a dat răspuns pozitiv. Vom include și Primăria din Gârbău în proiectul de tren metropolitan și metrou”, a spus primarul Emil Boc.
Noi stații la trenul metropolitan Cluj
În cursul lunii februarie 2021, Emil Boc declara că se vor construi stații noi, pe traseul trenului metropolitan, și la Gârbău, și la Tetarom, și la Aeroport și la Piața 1 Mai, la Clujana. Se vor cumpăra vagoane și se va stabili un operator și va fi un program inclus în mersul trenurilor.
”Viitorul arată că vom acoperi peste 50 de km în jurul Clujului. Se va rezolva și problema de la Tăietura Turcului. Am reușit rezolvarea pasajului de 25 milioane de euro, care este inclus în proiectul de electrificare a căii ferate de la Cluj la Episcopia Bihorului”, a mai afirmat Emi Boc.
Lasă un răspuns