, ,

Poetul nepereche a literaturii române contemporane a împlinit 68 de ani. La mulți ani, Ion Mureșan!

Posted by

Poetul clujean, laureat cu cel mai mare premiu al Uniunii Scriitorilor din România, Ion Mureșan a împlinit frumoasa vârstă de 68 de ani.

Ion Muresan, poet, eseist si publicist roman, s-a nascut la 9 ianuarie 1955 in Vultureni, judetul Cluj. Este absolvent al Liceului „George Cosbuc” si al Facultatii de Istorie-Filosofie a Universitatii „Babes-Bolyai” din Cluj Napoca. Atras de literatura inca de pe bancile liceului, Ion Muresan se afirma in cenaclurile si la concursurile nationale de creatie literara ale elevilor. Publica primele versuri la varsta de 14 ani, in revista „Cutezatorii” (1969).In timpul studentiei a facut parte din redactiile revistelor „Napoca universitara” si „Echinox” si a frecventat mai multe cenacluri literare. De asemenea, a participat la concursurile si festivalurile studentesti de creatie literara, fiind premiat pentru poezie.

In anul 1981, dupa absolvirea studiilor, devine profesor de istorie la o scoala generala din Strambu, judetul Cluj. In acelasi an debuteaza editorial cu volumul de poeme Cartea de iarna, pentru care a fost distins cu Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor.

Din 1988 ocupa diferite pozitii in cadrul unor publicatii literare: este redactor la „Tribuna”, sef de sectie la revista „Nu”, director editorial la „Transilvania jurnal” si redactor responsabil al editiei clujene a ziarului „Evenimentul zilei”.

Volume de poezii semnate de Ion Muresan: Poemul care nu poate fi inteles (1993), Paharul / Glass / Au fond de verre (2007), Zugang verboten / Acces interzis (2008), cartea Alcool (2010). Selectii din poemele sale apar traduse in maghiara, italiana, germana si franceza, in reviste si in antologii romanesti si straine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *