Deși la fiecare campanie electorală politicienii locali, fie ei de la PSD sau PNL, promit că nu vor mai permite construirea de blocuri între case, interesele imobiliare și cele financiare sunt mai presus de interesele oamenilor.
Consiliul Local Apahida este chemat să aprobe un proiect de Hotărâre de Consiliu Local prin care urmează să se aprobe Planul Urbanistic Zonal, pentru construcția a cinci blocuri, cu șase etaje, într-o zonă exclusivă de case familiale.
Terenul cu pricina se află în centrul comunei Apahida, unde nu există blocuri, ci doar locuințe unifamiliale.
Primarul comunei, Grigore Fati ne-a transmis că dezvoltatorul imobiliar și-a dat acordul pentru a construi din banii lui o grădiniță cu trei săli de clasă pentru preșcolari, în schimbul primirii avizelor necesare.
Blocuri cu șase etaje printre case
Dezvoltarea urbanistică haotică este la modă în Apahida, iar acest lucru se întâmplă strict cu aprobarea Primăriei Apahida și a Consiliului Local Apahida. Este de remarcat faptul că aproape toți dintre consilierii locali nu au pregătire în administrația publică locală sau în urbanism.
În cazul de față, în proiect se prevede construcția a cinci blocuri cu regim de înălțime compus din subsol, demisol, parter, patru etaje și un etaj retras.

Proiectul imobiliar prevede construcția a 170 de apartamente și a 198 de parcări, fapt ce va aglomera și mai mult centrul comunei și traficul spre Cluj Napoca, care la orele de vârf este supraglomerat.
Proiectul aparține firmei RS Trade SRL, patronată de Simion OIimpiu Rusu, din Răscrui, județul Cluj.
Conflict de interese?
Interesant este faptul că firma de urbanism care a realizat acest PUZ este Atelier RVD, care se ocupă și de întocmirea Planului de Urbanism General al comunei Apahida, ”biblia urbanismului” din comună.
Numai că cei de la firma Atelier RVD, în loc să se ocupe de realizarea noului PUG al comunei Apahida, au intrat în afaceri pe scară largă, din punct de vedere urbanistic, realizând diferite alte contracte cu dezvoltatori imobiliari, care vor să dezvolte afaceri imobiliare în comună. Și culmea nimeni nu zice nimic.
Arhitectul Rareș Drăgan de la Atelier RVD a participat la mai multe ședințe Comisiei de urbanism a Județului Cluj, pe marginea acestui mini cartier.
El a încercat să îi convingă pe oficialii Consiliului Județean Cluj să avizeze proiectul ansamblului imobiliar propus în centrul comunei Apahida, pe un terne de 1,2 hectare.
Blocuri ca la Eforie Sud
Președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, cel care a condus ședința de urbanism de la Județ din 23 aprilie când a fost rediscutat proiectul, a arătat că, din imaginile prezentate, ansamblul arată ca hotelurile de la Eforie Sud sau Eforie Nord și că „o să ajungeți pe lună cu ele, sunt 6 niveluri”, citat de actualdecluj.ro.
La ședință a fost prezent și Marius Corîci de la Asociația Pro Apahida, constituită să apere comuna de blocuri între case și de dezvoltări haotice ca în comuna Florești, localitate aflată tot lângă Cluj-Napoca, dar în vest.
„Ne dorim o comună rurală cu case P plus 2 etaje așa cum sunt și în prezent în zona proiectului”, a spus Corâci.
Cu toate acestea, comisia de la nivelul Consiliului Județean Cluj a dat aviz pentru construcția de blocuri cu patru etaje și alte etaje retrase.
Acum decizia aparține consilierilor locali din Apahida.
Lasă un răspuns