Acasă EVENIMENTE Politician de la vârful puterii liberale diagnosticat cu tulburare schizoformă. Dezvăluirea a...

Politician de la vârful puterii liberale diagnosticat cu tulburare schizoformă. Dezvăluirea a fost făcută de Daniel Morar

0

Fostul procuror general al României, procuror șef al DNA și ulterior judecător al Curții Constuționale, Daniel Morar a scris o carte care face senzație în lumea justiției.

Pentru cine nu știe, Daniel Morar a fost vreme de aproape 18 ani, procuror și procuror șef la Parchetele din Cluj, inclusiv la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, unde a condus o serie de anchete importante cu liderii politici și interolpii anilor 2000.

În cartea pe care a scris-o, ”Putea să fie altcumva. O istorie subiectivă a justiţiei după 1990”, Daniel Morar s-a referit și la deputatul Virgil Guran(foto jos – n.n.), vicepreședinte al PNL la nivel național, un om politic influent.

Diagnosticat cu boli psihice

Fostul procuror scrie că în anii 2000 a investigat o infracțiune de evaziune fiscală, cu alcool, comisă de o societate din Câmpia Turzii, și de niște oameni de afaceri din Cluj și Brașov.

Vvicepreședintele PNL, mai scris Morar, s-a sustras urmăririi penale și s-a internat la Spitalul de Psihiatrie Voila din Câmpina, unde a stat internat în perioada 20 iunie – 7 iulie 2000.

Daniel Morar a emis un mandat de arestare preventivă pe numele său la data de 5 iulie 2000, însă politicianul a reușit să obțină un diagnostic de „tulburare schizoformă”, iar medicii au notat că acesta „necesită tratament în continuare”, se arată într-un articol publicat de Gazeta de Cluj.

Date din rechizitoriu

„De la înființarea societății, inculpatul Virgil Guran a cumpărat şi apoi a amenajat o fabrică de producere şi preparare a băuturilor alcoolice. Aprovizionarea societății cu ţuică de fructe se realiza de către inculpatul Guran Virgil, de la diferite societăţi comerciale din țară şi, în cazuri izolate, de la persoane fizice. […]

De găsirea cantităților de materie primă necesară procesului de producție a SC Pasadena SRL se ocupa inculpatul Guran Virgil. Acesta îl cunoştea încă din vremea când era la şcoala militară pe inculpatul Mărginean Emil, cu care se afla într-o relație de amiciție, înfiinţând împreună o societate comercială SC Egida SRL Câmpia Turzii.

Cu ajutorul acestui inculpat, inculpatul Guran Virgil a reuşit, prin în tocmirea unor documente false de achiziție a unor cantități de țuică de prune, să sustragă de la plata obligațiilor fiscale către bugetul statului, reprezentând taxa pe valoare adăugată şi impozitul pe profit, sume care totalizează peste 3 miliarde de lei, la care se adaugă peste 2 miliarde de lei majorările de întârziere aferente.

De asemenea, cu ajutorul inculpatului Virgil Guran, inculpatul Emil Mărginean, asociat şi administrator al SC Egida SRL Câmpia Turzii şi SC Neantica SRL Câmpia Turzii a reuşit, prin întocmirea unor documente primare de achiziție și livrare a unor cantităţi de carburant, cu date false, să falsifice datele din bilanțul contabil al acestor societăți” se arăta în rechizitoriu, potrivit informațiilor dezvăluite de Daniel Morar. 

În acest dosar, au existat condamnări în faza de fond, la Judecătoria Turda, dar a intervenit prescropția faptelor la faza de apel. Persoanele inculpate au fost obligate să plătească prejudiciul civil, de la acel momoent, de peste 5 miliarde de lei.

Ce este tulburarea schizofreniformă

Boala este o tulburare mentală diagnosticată atunci când simptomele de schizofrenie sunt prezente pentru o porțiune semnificativă de timp în cadrul unei perioade de o lună, dar semnele de perturbare nu sunt prezente întreaga perioadă de șase luni necesară pentru diagnosticarea schizofreniei.

Simtpomele ambelor tulburări pot consta în deliruri, halucinații, vorbire dezorganizată, comportament catatonic sau dezorganizare și retragerea socială. Pe când deteriorările în funcționarea socială, ocupațională sau academică fac parte din diagnosticul de schizofrenie, în tulburarea schizofreniformă, nivelul de funcționare al individului poate sau poate să nu fie afectat. Pe când declanșarea schizofreniei este adesea treptată de-a lungul unui număr de luni sau ani, declanșarea tulburării schizofreniforme poate fi relativ rapidă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.