Polițiștii clujeni iau mită ca la piață: „Auzi, ca să n-o lungim (…) Cât dai să scapi basma curată?”

Posted by

În urmă cu câteva zile, doi polițiști clujeni au fost condamnați de Tribunalul Cluj, pentru luare de mită, abuz în serviciu și fals.

Politiști clujeni condamnati pentru mita
Politiști clujeni condamnati pentru mita.

Cei doi sunt Mureșan Ioan și Pop Daniela, de la Secția 6 de Poliție din Florești, din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Cluj.

La finalul procesului, Mureșan a fost condamnat la patru ani și patru luni de închisoare cu executare. De asemenea, Pop Daniela a primit o sentință mult mai aspră, și anume de cinci ani și trei luni, de închisoare, cu executare.

”Cât dai să scapi basma curată”

Cei doi polițiști aveau un loc preferat unde stăteau și îi ”filau” pe șoferii care încălcau prevederile Codului Rutier.

Este vorba despre benzinăria Mol, situată între localitățile Florești și Gilău, județul Cluj. Cei doi oameni ai legii știau că șoferii trec peste linia dublă continuă pentru a intra mai repede în benzinărie.

În acel moment, intrau în acțiune agenții Mureșan și Pop, care negociau direct primirea banilor.

Un astfel de caz este descris de unul dintre investigatorii sub acoperire, care au lucrat în acest dosar. La un moment dat, agentul Mureșan Ioan, descris ca fiind foarte scrupulos, i-a spus direct investigatorului să îi dea o sumă de bani, plictisit de faptul că acesta nu dorea să colaboreze.

„Auzi, ca să n-o lungim (…) Cât dai să scapi basma curată?, du-te pregăteşte-i, intră înăuntru şi pregăteşte-i”, i-a spus agentul Mureșan, șoferului vinovat.

Apoi, în acelaşi cadru, după ce a primit 500 lei de la investigator, Mureșan Ioan a înmânat imediat acestuia spre semnare procesul-verbal gata întocmit de inculpata Pop Daniela, comunicându-i: ”semnează aici, un avertisment, să ştii că n-ai asigurare, pe unde umbli, cum umbli”.

Erau filați de mai mult timp

Primul care a căzut în atenția procurorilor de la Anticorupție, a fost agentul Pop Daniela. Aceasta a luat de la un șofer suma de 50 de euro pentru a nu-l amenda.

Ulterior, acest șofer a depus o plângere penală, care s-a confirmat, totul fiind înregistrat de camerele de luat vederi amplasate de Primăria Florești.

”A existat anterior intervenţiei investigatorilor sub acoperire, un denunţ formulat de martorul ***, care a arătat că i s-au solicitat bani cu titlu de mită de către Pop Daniela – poliţist rutier (printre altele), pentru ca, urmare a comiterii mai multor contravenţii la regimul circulaţiei pe drumurile publice, să nu fie sancţionat corespunzător cu amendă contravenţională şi puncte de penalizare, ci cu un simplu avertisment. Martorul ar fi dat cu titlu de mită inculpatei suma de 50 de euro, după care s-a dus direct la poliţie – deşi era noaptea în jurul orei 3, şi a depus denunţul”, se arată în documentele de la dosar.

S-au înțeles să nu declare nimic

La dosar există și o interceptare a unei discuții care a avut loc între cei doi polițiști, la scurt timp după ce au fost prinși în flagrant.

Cei doi s-au înțeles să declare că nu au luat mită. De altfel, la proces Mureșan și Pop nu au recunoscut acuzațiile care le-au fost aduse.

Mureșan Ioan – nu au probe.
Pop Daniela: Nu cred, declaraţiile şi atât, ce probe să aivă”
Mureșan Ioan: bani.
Pop Daniela: Fii sigur că, din maşinile noastre crezi că se vede undeva că am luat … mă îndoiesc (neinteligibil) în cel mai rău caz la abuz în serviciu ne poate băga că n-am întocmit că..turile alea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *