Unul dintre cele mai aglomerate locuri din județul Cluj, sunt Băile de la Cojocna. Vara, în fiecare zi, aici vin câteva mii de clujeni pentru a petrece clipe de relaxare. Povestea Băilor Cojocna.
În plus, apa sărată are și reale proprietăți curative. Acest fapt a fost dovedit științific de studiile efectuate în decursul timpului.
Băile de la Cojocna au fost deschise pentru prima oară în anul 1888. Adică exact acum 136 de ani. Atunci, mai mulți localnici care au văzut potențialul acestora au făcut un împrumut de 400.000 de coroane, de la Banca Austru Ungariei. În schimbul banilor, oamenii și-au gajat terenurile.
Pe locul unde sunt cele două lacuri actuale a existat o mină de sare. Galeriile s-au surpat și au fost inundate de apă. Lacurile s-au format natural, apa având o salinitate ridicată.
La nivelul anului 1888, pe lângă cele două lacuri actuale mai funcționa un hotel, un restaurant și o sală mare de evenimente,
După 1918, mai consemnează istoria recentă, localnicii din Cojocna au ținut să fie corecți. Banca Autro Ungară a fost închisă, ca urmare a desființării Imperiului Austriac. În plus, Transilvania s-a unit cu România.
Cu toate astea, localnicii au vândut 400 de iugăre de teren pentru a plăti tot creditul, băncii care a preluat pasivul, dar care nu putea acționa în România.
Modernizate cu cinci milioane de euro
În anul 2010, Băile de la Cojocna au foast modernizare cu un credit în valoare de cinci milioane de euro.
La acel moment nimeni nu a crezut că banii au fost investiți cu adevărat. Nivelul modernizărilor aduse abia dacă erau vizibile.
Pe vremea comuniștilor a existat o ideea de a transforma locul într-o stațiune de interes național. A fost construit chiar un hotel cu patru etaje, cu 48 de camere.
După 1989, deoarece acesta nu fusese dat în folosință a fost devastat complet de localnici. Acum, în afară de pereți nu mai există nimic. Nici măcar firele de la instalația electrică.
Apa de la Cojocna are proprietăți curative
Analizele efectuate de specialiștii Institutului Național de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie arată că apa mineralizată cu caracter clorosodic a acestor lacuri prezintă interes terapeutic în următoarele afecțiuni:
* afecțiuni reumatismale cronice degenerative (artroze ale coloanei vertebrale, șold, genunchi, picior);
* afecțiuni reumatismale inflamatorii cronice stabilizate biologic (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artrita psoriazică);
* afecțiuni reumatismale abarticulare (tendinite, tenosinovite, bursite);
* afecțiuni posttraumatice ale aparatului locomotor;
* afecțiuni neurologice cronice periferice (leziuni de nervi periferici).
Lasă un răspuns