,

Povestea ”Caietului roșu” cu poeziile scrise de Eminescu, de la BCU Cluj. Este dovada unei iubiri ascunse a geniului poeziei românești

Posted by

De ziua nașterii poetului națiunii române, Mihai Eminescu, trebuie să amintim de o poveste foarte interesantă din viața acestuia. Povestea ”Caietului roșu” cu poeziile scrise de Eminescu, de la BCU Cluj.

Povestea ”Caietului roșu” cu poeziile scrise de Eminescu, de la BCU Cluj.

În colecția Bibliotecii Centrale Universitare BCU, din Cluj Napoca, se află un document de foarte mare importanță pentru literatura română. Mai exact, este vorba despre celebrul ”caiet roșu”, care conține cinci poezii scrise de mână, de geniul literaturii române.

Acest caiet conține, spun cei care au studiat opera și viața poetului, dovada unei iubiri ascunse a acestuia.

„Caietul roșu” cu cele cinci poezii ale lui Eminescu, unele scrise atent, iar altele pe fugă, explică trăirile poetului. Acest caiet i-a fost dăruit lui Mite Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu, în data de 4 ianuarie 1879, cu ocazia zile acesteia de naștere. Eminescu a fost cel care i-a dat lecții de limba română, Mitei Kremnitz.

Eminescologii susțin că poeziile duc cu ele un mesaj adresat lui Mite Kremnitz.

”Vorbele iubirii moarte
Vinovate-mi stau de față
Dovedite de minciună
Vor să sting a lor viață”

sau

”Iar tu trăiește fericită
Și te păzească Dumnezeu
Ca să mai știi ceva de mine
Când nu m-oiu şti nici singur eu”.

Cum a ajuns Caietul Roșu la BCU Cluj

Faimosul caiet roșu dăruit de Mihai Eminescu, în 1879, Mitei Kremnitz, cumnata lui Titu Maiorescu, poate fi văzut la Bibioteca Centrală Universitară ”Lucian Blaga” din Cluj-Napoca.


În acest document poate fi vazut scrisul de mână al lui Eminescu, care a transcris câteva poezii de-ale sale pentru a le dărui Mitei Kremnitz de ziua ei.

Caietul roșu este unul dintre cele mai populare manuscrise din colecția UBB. Povestea lui în această mare bibliotecă universitară din România este una aparte.

Acest document a ajuns la Cluj, prin intermediului marelui filolog Octavian Șchiau, cel care a intermediat donația din partea familiei Kremnitz din Germania.

Profesorul Șchiau care preda în Germania a avut ocazia să îl întâlnească pe strănepotul Mitei Kremnitz, cea care era cumnată lui Titu Maiorescu, și care a luat lecții de limba română de la Mihai Eminescu.

Caietul i-a fost dăruit în 1879, de către poet, care a considerat că este un dar deosebit care să fie dăruit unei tinere doamne. Caietul conține câteva poezii care au fost scrise de Eminescu și dăruite Mitei Kremnitz.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *