,

Povestea judokanului Alex Bologa care a luat aurul la Paris. Este nevăzător, dar campion mondial și olimpic

Posted by

Alex Bologa, sportivul nevăzător legitimat la Universitatea Cluj, și medaliat cu aur la Paris, la Jocurile Paralimpice, este una demnă de un film. Povestea judokanului Alex Bologa care a luat aurul la Paris.

Alex Bologa, judokannu medaliat cu aur la Paris
Povestea judokanului Alex Bologa care a luat aurul la Paris.

Povestea lui Alex în sportul de mare perfoamanță a început în 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Atunci, sportivul a obținut medalia de bronz. Despre acel moment, își aduce aminte cu drag, pentru că nu avea nicio șansă.

”În 2016, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. A fost prima mea medalie importantă. Am fost ultimul calificat din listă și am avut șanse foarte mici pentru o medalie”, povestește Alex.

A urmat Olimpiada de la Tokyo, din 2020, care s-a ținut din cauza pandemiei, în 2021. Alex s-a clasat tot pe locul trei.

”La jocurile olimpice 2020 de la Tokyo, am luat medalia de bronz. Am jucat pentru locul trei, cu un sportiv din Uzbekistan”, mai spune judokanul.

După acest moment, Alex Bologa a cunoscut ascensiune. În 2024, sportivul a cucerit titlul mondial la Birmingham, și campion olimpic la Paris. Practic cele mai râvnite medalii de aur sunt acum în colecția lui Alex.

Cum a început totul?

Cine este Alex Bologa, se întreabă foarte multe lume. El și-a pierdut vederea la vârsta de șase ani. I s-a recomandat să învețe la o școală de nevăzători din Cluj, fiind originar din Sălaj. Ulterior a fost operat la ochi, în Belgia, dar operația nu a reușit.

La 14 ani a fost selectat pentru judo, dintr-o grupă de alți elevi. Primele antrenamente le-a făcut la școala specială, iar mai apoi la o sală de antrenamente a lotului de la U Cluj.

”Primul contact cu judo a fost interesant. La fiecare antrenament învăța alte mișcări. Judo este o complexitate de mișcări. Ai nevoie de foarte mult studiu. Niciodată nu poți să știi tot. Un adversar bun? Depinde de stil. Trebuie să ai forță, explozie, tehnică. Depinde foarte mult cum te folosești de abilitățile tale în luptă. Ai nevoie de tot, practic. Dar trebuie să ai aceea inteligență să știi când să faci asta. Sunt 64 de tehnici la sol și 36 la sol, și astea trebuie să finalizezi cu victorie”, mai spune Alex.

Antrenamentul pentru OIimpiadă este cu mult studu

Dacă cineva își închipuie că jocurile paralimpice sunt așa, doar de ”ochii lumii” se înșeală. Chiar dacă este nevăzător, Alex luptă ca orice alt sportiv de performanță.

Antrenamentele lui Alex sunt doar cu sportivi văzători. La văzători, fiecare judokan are propria lui tactică și apucă priza cum vrea., La nevăzători, arbitrul vine și te pune în priză și dă drumul la luptă. Asta este singura adaptare dintre judo-ul profesional și cel paralimpic.

”Eu simt orice mișcare a adversarului. Simt că tu îți miști cotul. Eu simt din prize că tu îți lași echilibrul pe un picior. Trebuie să simți și să fii atent la fiecare mișcare”, a explicat Alex.

Pentru Jocurile Paralimpice de la Paris, Alex s-a pregătit foarte intens. Pregătirea propriu zisă a început cu două luni înainte de jocurile. Doar de atunci se cunosc numele sportivilor care vin la jocuri.

Fiecare sportiv este analizat. Alex se pregătește pentru fiecare adversar. Se face analiză video.

”Antrenorii îmi arată ce execută adversarul. Se vine în sală se aplică aceste procedee. Se caută un partener să semene cu stilul de luptă a posibilului adversar. Acum, dacă îți iese, este foarte bine. Dacă nu, înseamnă că nu ai studiat bine. De aici apar surprizele. Eu mă pregătesc pentru adversar. Tot timpul trebuie să fac ceva nou. Să îl surprind cu altceva, pentru că și el mă studiază. Tot timpul să vii cu noutăți. ca în orice domeniu, dacă nu vii cu noutăți, la un moment dat nu mai progresezi”, a mai explicat Alex Bologa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *