,

Povestea locomotivei cu abur expusă în gara din Cluj Napoca. A tractat trenuri grele pe o rută dificilă

Posted by

Puțină lume știe că locomotiva cu abur expusă în Stația CFR Cluj Napoca, nu este o simplă piesă de decor. Povestea locomotivei cu abur expusă în gara din Cluj Napoca.

Povestea locomotivei cu abur expusă în gara din Cluj Napoca.

În trecutul nu prea îndepărtat, locomotiva cu indicativul 150.139 a tractat trenuri pe o rută foarte dificilă, cu multe viaducte și peisaje montane.

Locomotiva a funcționat până în anul 1998, pe ruta Salva – Sighet, și retur. Cei care au văzut-o la treaba susțin că aceasta era capabilă să tracteze chiar și 14 vagoane, iarna, când liniile erau acoperite cu gheață.

”În iarna anului 1984 a fost folosită la mai multe trenuri de călători datorită aderenței pe linia înghețată… azi nu mai avem garnituri de 10 sau 14 vagoane cu călători pe această rută…!”, a scris Dumitru Tivadar.

Actele oficiale ale locomotivei, păstrate la Regionala CFR Cluj, arată că aceasta a fost construită în anul 1956, la uzinele de la Reșița.

”A fost una dintre locomotivele construite integral în România şi chiar printre ultimele fabricate la noi şi cântăreşte 147 de tone. Ultima din această serie a fost fabricată în ’60, care în prezent e garată la Ploieşti. Eu aş fi preferat să fie aceea instalată la Cluj, pentru că aceasta este una dintre puţinele din ţară care s-ar putea repara cu cheltuieli minime şi folosită cu succes în turism. Noi am utilizat această locomotivă până în anul 2000 la remorcarea unor trenuri turistice”, spunea în 2013, Florin Nan, custodele Muzeului Locomotivelor din Dej.

Acesta a mai precizat că multe din locomotivele cu abur de la Salva au fost aduse la fier, unde au fost tăiate la fier vechi.

Avea o viteză relativ mare

Locomotiva expusă la Cluj avea o viteză maximă de 80 de kilometri la oră, fiind folosită în special la trenurile de marfă.

”E o viteză bună chiar şi pentru ziua de azi, având în vedere că între Cluj şi Dej circulăm cu 50-70 km/h. Locomotivele de marfă au acum o viteză de 100 km/h, dar la acea vreme circulau cu 50 de km/h. Aşa că „150.139” e vârf de lance”, explica Nan.

”150.139” a fost restaurată în anul 1998, la Uzinele 16 Februarie din Cluj Napoca, deschise și azi, și patronate de cunoscutul om de afaceri Călin Mitică.

”Este restaurată aşa cum o vedeţi şi meritul este al Regionalei CFR Cluj. Este un obiect care, în scurtă vreme, va avea foarte mulţi musafiri. Şi o să mai vedeţi ceva ce o să placă publicului: foarte mulţi nuntaşi, la fel cum se întâmplă la Oradea, unde vin miri şi din Budapesta. Aşa va fi şi aici”, a declarat Radu Bellu, reprezentant al diviziei patrimoniu din cadrul CFR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *