Povestea și semnificația firului alb și roșu al mărțișorului, simbolul de 1 Martie

Posted by

Simbolul de 1 Martie este tradiționalul mărțișor cu firul alb și roșu, care este nelipsit, atunci când vine vorba de un mărțișor. Conform tradiției, există mai multe legende legate de semnificația acestuia.

Prima legendă face referire la venirea Soarelui pe pământ în chip frumos de fată. Aceasta a fost capturată de un zmeu, dar un tânăr a reușit să o salveze. Astfel, Soarele a urcat înapoi pe cer, dar tânărul a decedat în urma luptei cu zmeul.

Conform acestei legende, c uloarea roșie simbolizează dragostea pentru frumo s și amintește de curajul tânărului, iar cea albă simbolizează ghiocelul, prima floare a primăverii.

O altă legendă a mărțișorului este legată de lupta iernii cu primăvara. Se spune că primăvara a încercat să protejeze un ghiocel de cumplita iarnă, dar s-a rănit la deget. Din deget a curs o picătură de sânge fierbinte peste floare și a făcut-o să reînvie. În acest fel, culorile mărțișorului simbolizează sângele ei roșu pe zăpada albă.

Cui oferim mărțișor de 1 martie

Mărțișoarele sunt oferite de 1 martie femeilor. Fie că vorbim de mama, colega de bancă, soacră sau soție, bărbații oferă un mărțișor cu ocazia acestei zile importante și plină de tradiție.

În prezent, mărțișorul clasic poate fi format dintr-un fir alb și roșu însoțit de un obiect semnificativ. Se pot alege simboluri aducătoare de noroc, precum potcoavă, coșar, potcoavă sau un trifoi cu patru foi.

Mărțișorul se poartă în toată luna martie, apoi se leagă de ramurile unui pom fructifer și se pune o dorință. În unele locuri, acesta e purtat doar două săptămâni.

În Banat și în Bucovina, fetele oferă mărțișoare băieților. De cele mai multe ori, sunt confecționate de ele. Și în Moldova băieții sunt surprinși de către fete cu un mic dar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *