Premieră în urologia românească stabilită de echipa profesorului Ioan Coman la o clinică din Cluj-Napoca. Este vorba de o premieră importantă: Ablația laser percutana ecoghidată transperineală a adenomului de prostată în regim ambulator.

Premiera medicală a fost stabilită de o echipă de medici condusă de reputatul profesor Dr. Ioan Coman. Din echipă fac parte Dr. Bogdan Nicu, Dr. Cristian Neciu, Dr. Roxana Coman, Dr. Catalin Muresan, Dr. Adrian Grivrei, Dr. Georgiana Zamfir, a dat startul introducerii în România a unei terapii ambulatorii ultra-miniinvazive a adenomului de prostată, potrivit lui Dr Cristian Neciu, scrie cotidianul.ro.
Intervenția a durat sub o oră
Intervențiile (patru pacienți cu adenom prostatic) au decurs sub anestezie locală, durata intervenției sub o oră. Toți pacienții părăsit clinica la scurt timp după finalizarea procedurii, fără sondă urinară, cu tratament de scurtă durată cu antialgice minore pentru cuparea durerilor minime perineale sau a simptomelor micționale, fără sângerare și fără a fi nevoie de repaus alimentar sau profesional.
Intervenția poate fi recomandată ca o alternativă la medicația cronică clasică recomandată pacienților cu simptome urinare secundare creșterii în volum a prostatei, medicație uneori greu tolerată și care administrată timp îndelungat nu este lipsită de efecte secundare (scăderea libidoului, tulburări de erecție, ejaculare retrogradă, reducerea în dimensiuni a penisului, ginecomastie, etc…).
De asemenea, poate fi o alternativă la terapiile miniminvazive endoscopice, robotice sau laparoscopice care au potențial de sângerare și au nevoie de purtarea unei sonde urinare după intervenție și presupun o perioadă de convalescentă de câteva săptămâni.
Prin tehnica EL-TAP se menține ejaculatea fiziologică. Mai mult, aceasta nouă tehnică poate fi practicată și la pacientii vârstnici, aflați adesea sub tratament cardiologic profilactic cu anticoagulante/antiagregante, fără a necesita întreruperea sau modificarea medicației.
Operația s-a realizat cu laser
Utilizând aparatură de ultimă generație, partea bolnavă a prostatei este topită cu ajutorul energiei laser, urmând a fi resorbită natural de organismul pacientului în decurs de câteva săptămâni. Întreaga procedură se realizează sub control ecografic, iar softul aparatului permite vizualizarea exactă a zonei de ablație, la distanță față de structuri anatomice importante, astfel încât riscul lezării acestora e practic inexistent.
Realizatorii acestei performanțe din echipa EndoPlus aduc cele mai calde multumiri d-lui dr Petr Holy din Praga pentru suportul acordat în implementarea acestei tehnici urologice moderne, ambulatorii (!), ultra-miniinvazive în premieră în țara noastră.
Lasă un răspuns