Premiu european pentru un medic clujean

Posted by

Medicul Andrada Țurcaș, de la Secția Radioterapie III, din cadrul Institutului Oncologic din Cluj Napoca, a câștigat cel mai important concurs european destinat medicilor cercetători.

Este vorba despre premiul “Rising Star Award” la European Cancer Summit, desfășurat în 15-16 noiembrie la Bruxelles.

copii tratati de cancer la Cluj
copii tratati de cancer la Cluj

Lucrarea premiată se numește ”Impactul radioterapiei și al anesteziei repetitive asupra rezultatelor neurocognitive la pacienții cu cancere pediatrice”.

Distincția vine ca o recunoaștere a valorii proiectelor de Radioterapie și Anestezie Pediatrică derulate în cadrul IOCN.

”Este o fericire să faci bine”

Medicul Andrada Țurcaș ne-a explicat în ce constă munca sa de la Istitututul Oncologic din Cluj Napoca, dar și munca de cercetare pe care o face aici.

Copiii bolnavi de cancer, fie că vorbim de tumori cerebrale, tumori renale sau alte tipuri, au nevoie de un tratament de radioterapie.

În cazul tumorilor cerebrale, s-a constat că, pe termen lung, există riscul unor reacții adverse, legate de anumite tulburări cognitive. Mai pe românește, pot apărea tulburări de vorbire, amnezii etc.

Medicul Andrada Țurcaș duce o muncă intensă de cercetare pentru a stabili care sunt cauzele aparițiilor acestor tulburări cognitive.

”Contează cât de toxice sunt tratamentele pe termen lung, să le studiem. Sunt salvatoare de viață, asta este clar. Dar dacă putem să știm cauzele toxicităților, de ce să să nu le studiem, și de ce să nu le reducem. Studiem care părți din creier sunt responsabile pentru aceste tulburări care pot apărea în unele cazuri”, ne-a explicat medicul Andrada Țurcaș.

Tratamente de cancer pentru copii

La Cluj Napoca, este singurul centru de oncopediatrie din România, unde copiii primesc tratamente de radio terapie, sub anestezie generală.

Având în vedere vârsta foarte mică este foarte imporant, ca un copil bolnav de cancer să primească cel mai bun tratament posibil.

În cadrul secției în care lucrează și doctor Andrada Țurcaș, dotată cu aparatură de ultimă generație, rata de vindecare a micuților este una foarte mare. De peste 80 la sută.

Din acest motiv, copiii diagnosticați cu tumori sunt trimiși din toata țara la Cluj Napoca.

”Doar la Cluj, la IOCN, se face radioterapia cu anestezie generală. Vorbim de copii mici, cu vârste fragede, unii dintre ei, de sub patru ani. Anul ăsta am tratat peste 40 de copii trimiși din toată țara, pentru partea de anestezie din toate centrele de oncopediatrie. Am și avut un proiect cu o bursă norvegiană, și dotat secția la cel mai înalt nivel mondial. Mai bine de atât nu se poate. Medicii au mers și în Franța, unde au învățat metodele de anestezie la copii”, a mai relatat Andrada Țurcaș.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *