Președintele Camerei de Comerț și Industrie Cluj este judecat pentru corupție! Judecătorii au decis schimbarea încadrării juridice

Posted by

Șeful Camerei de Comerț Cluj are emoții pentru procesul de corupție de la Alba Iulia! Celebra firmă Napoca Construcții are un prim succes

În urmă cu câțiva ani, actualul președinte al Camerei de Comerț și Industrie a județului Cluj, Ștfena Dimitriu a fost trimis în judecată, de către DNA, alături de alte persoane, pentru infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei.

În urmp cu două zile, Curtea de Apel Alba Iulia a decis să admită schimbarea încadrării juridice în cazul lui Dimitriu, la propunerea procurorului, din infracțiunea în care a fost trimis în judecată, în altă infracțiune de tentativă la infracțiunea de înșeleciune, cu trimitere la Legea 78/2000, cu privire la faptele de corupție, caz în care pedeapsa este majorată cu doi ani față de limitele prevăzute în Codul Penal.

La vremea la care a fost trimis în judecată, Dimitriu era directorul celei mai mari firme de construcții din Transilvania, Napoca Construcții SA, societatea comercială cu mii de angajați care a fost atrasă în această poveste fără aprobarea acționarilor. Interesant este faptul că judecătorii de la Curtea de Apel Alba au decis să admită cererea formulată de Napoca Construcții SA și să decidă schimbarea încadrării juridice a faptelor pentru care societatea a fost trimisă în judectă. Această decizie reprezintă una de bun augur în cadrul procesului. ”Admite cererile formulate de procuror şi inculpata Societatea Comercială de Construcţii Napoca S.A. și schimbă încadrarea juridică din tentativă la săvârşirea infracţiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei, în tentativă la infracţiunea prevăzută de art.32 C.pen. rap.la art.18 ind.1 alin.1, 3 din Legea nr.78/2000 cu aplic.art.5 C.pen.”, au decis magistrații.

Acuzațiile aduse lui Ștefan Dimitriu se referă la o licitație din anul 2012, unde Napoca Construcții a câștigat un proiect implementată de SC Apă Canal SA Sibiu.

”La licitația organizată în data de 4 decembrie 2012, s-a prezentat și SC De Construcții Napoca SA, care a și câștigat licitația, dovedind „experiența similară” prin susținerea acordată, în condițiile art. 190 din OUG 34/2004, de către de către un terț susținător, respectiv societatea comercială Butec Sal, înregistrată în Liban.
De documentația respectivă, întocmită în fals, s-au ocupat inculpatul Deniel Luc Henri Marie, un presupus reprezentant al terțului susținător împreună cu inculpata Tudorache Cristina, pe baza înțelegerii cu reprezentanții SC De Construcții Napoca SA. Toate documentele întocmite în fals, care au produs efecte juridice, au fost autentificate la birourile inculpatelor Buzea Valeria Doina și Beșchia Georgeta Daniela, care și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, prin încălcarea prevederilor legale referitoare la legalizarea diverselor acte.
Despre documentele depuse în cadrul procedurii a luat cunoștință inculpatul Dimitriu Ștefan Florea, în calitate de administrator al SC De Construcții Napoca SA, care le-a contrasemnat, inclusiv pe cele falsificate, deși la dosarul de achiziție a fost identificată o împuternicire prin care era mandată o altă persoană pentru semnarea oricărui document din procedura atribuirii contractului. În urma verificărilor efectuate a rezultat că această persoană nu a semnat niciun document în numele SC de Construcții Napoca SA. Întrucât, pe parcursul executării contractului, s-au înregistrat nereguli și întârzieri, SC Apă Canal SA s-a adresat societății susținătoare, respectiv în vederea implicării acesteia în executarea contractului, conform prevederilor legale. În urma acestei notificări reprezentanții SC Apă Canal SA au aflat că Butec Sal nu l-a împuternicit pe inculpatul Deniel Luc Henri Marie să angajeze societatea în acest proiect, că nu a acordat niciodată susținere tehnică către Societatea De Construcții Napoca SA, iar angajamentul ferm autentificat sub nr. 3875 din 18.12.2012 de inculpata Buzea Valeria Doina nu reprezintă realitatea. În continuare, reprezentanții firmei Butec Sal au precizat că ei înțeleg să nu-și îndeplinească obligațiile din contract.
Urmare a acestei comunicări, la data de 31 decembrie 2013, SC Apă Canal SA Sibiu a reziliat contractul respectiv”, se arată în actele DNA.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *