Acasă EVENIMENTE Primăria Cluj a alocat 10.7 milioane de lei pentru arderea unor gunoaie...

Primăria Cluj a alocat 10.7 milioane de lei pentru arderea unor gunoaie aduse Italia. Afacerea a dat faliment în opt luni. Unde sunt banii domnule Boc? CEC Bank și-a luat o țeapă imensă

0

O afacere ciudată, derulată departe de ochii opiniei publice din Cluj Napoca, a fost derulată de Primăria Cluj Napoca, Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj și societatea Ansa Smart Energy SRL, în cursul anului 2019. Atunci au fost arse peste 7.000 de metri cubi de gunoaie aduse din Italia, iar la scurt timp afacerea a dat faliment. Din bugetul municipiului Cluj Napoca, spre această afacere, pe care nimeni nu vrea să o investigheze au plecat 10.7 miloane de lei. Unde sunt banii domnule Emil Boc?

Dacă ar fi să cităm din actele oficiale, a fost vorba despre gestionarea deșeurilor din plastic care erau colectate din Cluj Napoca și care trebuiau distruse în trei stații de piroliză montate la Pata Rât.

Pentru asta, RADP Cluj, regie subordonată Consiliului Local Cluj Napoca, s-a asociat cu ANSA Smart Energy SRL, care avea în spate pe măcelarul Gheorghe Mureșan și o persoană fizică din Miercurea Ciuc, pe numele său Szabo Antal, cu 38 de procente.

Prin contract, RADP Cluj se obliga să trimită la stațiile de piroliză, plasticul rezultat în urma procesului de reciclare a gunoiul menajer colectat din Cluj Napoca. Cei de la ANSA se obligau să distrugă acest plastic și să obțină uleiul pirolitic, care urma să fie vândut la rafinării pentru obținerea combustibilului de tip biodiesel.

Primăria Cluj a cotizat cu 10.7 milioane de lei

În toate aceste afaceri, Primăria Cluj Napoca a virat în 2018, în contul RADP Cluj suma de 10.7 milioane de lei. Banii publici erau destinați asocierii RADP cu cei de la ANSA. În realitate nimeni nu știe unde sunt banii și pentru ce au fost folosiți.

În raportul RADP din 2017, se arăta că „pentru o mai bună amplasare şi funcţionare a instalaţiilor de tratare a deşeurilor, regia a achiziţionat 4 terenuri în suprafaţă de 29.456 de metri pătraţi”.

Astfel, deşi staţia de piroliză a fost cumpărată de firma privată , aceasta a fost amplasată pe un teren deţinut de RADP, o regie care aparţine Primăriei Cluj-Napoca. Pentru această investiție Primăria Cluj-Napoca a alocat, în vara lui 2018, direct 10,7 milioane de lei pentru proiectul propus de RADP cu titlul „Montare staţie de tratare levigat şi staţie de tratare deşeuri la platforma de depozitare temporară deşeuri”.

Și-a cerut insolvență după câteva luni de activitate

Trebuie spus că stațiile de piroliză au funcționat pentru o durată foarte scurtă de timp, mai exact vreo șapte luni, după care s-au defectat.

Activitatea a fost autorizată de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, în cursul anului 2019, mai exact la data de 9.04.2019, când a fost emisă autorizația 47.

Ciudat lucru, pe data de 11.12. 2019, adică după doar opt luni, societatea ANSA Smart Energy și-a cerut insolvența, pe motiv că era pe minus rău de tot.

La data de 19.12.2019, Tribunalul Specializat Cluj a aprobat cererea de intrare în insolvență și a numit ca lichidator judiciar, Casa de Insolvență Transilvania, apropiată de cercurile liberale din Cluj Napoca, și județul Cluj.

Datoriile acumulate în cele câteva luni de activitate propriu zisă, de către cei de la ANSA Smart Energy SRL, sunt uriale. În tabelul definitiv cu datoriile acceptate de către lichidatorul judiciar, aceste datorii adunate sunt în valoare de 20.4 miloane de lei.

Din acest total negativ, lider este CEC Bank care a acordat un credit total neperformant în valoare de 11.1 milioane de lei, bani care nu vor mai fi recuperați vreodată. Despre banii publici, cei 10.8 milioane de lei nu se vorbește niciun cuvânt în aceste rapoarte oficiale.

Stațiile de piroliză s-au stricat repede

De menționat că stațiile de piroliză nu au funcționat mai mult de câteva luni. La un control făcut de un inspector de la Agenția Județean de Mediu, în 2020, s-a constatat faptul că stațiile nu funcționează, fiind stricate. Tot atunci nu s-a mai emis viza anuală de funcționare și a fost emisă o adresă către ANSA Smarg Energy prin care era somată că nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de Legea Mediului.

Lichidatorul judiciar a trecut într-un raport faptul că aceste stații s-au stricat foarte repede.

„Având în vedere defecțiunile apărute, acestea au făcut imposibilă funcționarea instalației în parametrii normali conducând astfel la repetate opriri ale acesteia, fapt ce implică pornirea instalației de mai multe ori pe lună, respectiv costuri adiționale cu repornirea instalației”, se arată în  Buletinul Procedurilor de Insolvență 2223/3.02.2020.

7.000 de metri cubi de gunoaie aduse din Italia

La un control al Gărzii de Mediu Cluj în zona unde funcționau stațiile de piroliză au fost descoperite 7.000 de metri cubi de deșeuri din plastic, importate din Italia, și care au fost arse la Cluj.

Ca să va faceți o impresie într-un autotren încap maxim 90 de metri cubi. Deci, pentru a putea aduce o astfel de cantitate la Cluj Napoca ar fi fost necesare 78 de autotrenuri. Acestea nu au ajuns prin aer, ci pe șosea, deci ar fi trebuit ca cineva să cunoască destinația și marfa transportată. Acest lucru arată fără dubiu că la această afacere au contribuit mai multe autorități ale Statului Român.

Aceste deșeuri au fost importate din Italia de la firmele Boz Impex SA. Societatea di Boz Renato & C, Autotransporti Di Chidichimo A. e Figlio SNC și Nordes Pro SRL. Motivul acestor importuri l-a reprezentat faptul că deșeurile din plastic erau de mai bună calitate decât cele puse la dispoziție de RADP Cluj.

Va continua

Într-un articol următor veți putea citi despre implicarea familiei Socaciu, în parteneriatul dintre RADP Cluj și societatea ANSA SMART Energy. Dacă nu știți cine este familia Socaciu vă spunem noi. Adina Socaciu este director al Agenției pentru Protecția Mediului Cluj iar Daniela Socaciu, angajat la RADP și la ANSA Smert Energy.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.