Primăria lui Boc se laudă cu câți copaci a plantat, în cadrul unei informări oficiale. Însă nu comunică nimic despre câți arbori au fost tăiați în ultimii ani.
În cadrul unui comunicat PR-istic, Primăria Cluj-Napoca susține pompos că „și-a asumat o direcție verde pentru orașul nostru, astfel că la fiecare proiect major de infrastructură cuprindem plantări de copaci în configurațiile stabilite de specialiști”.
Nici 4000 de copaci plantați într-un an
Numărul copacilor plantați într-un an este unul foarte mic pentru pretențiile de „Clujul verde” și alte noțiuni eco. Betonarea centrului orașului în cadrul proiectului de modernizare au dus la îndepărtarea unor oaze verzi care asigurau umbra necesară în verile toride.
În Piata Unirii sau pe străzile Iuliu Maniu, Universității sau Kogălniceanu nu mai ai zone umbroase unde să te ferești de arșița soarelui.
Iată bilanțul plantărilor la Cluj
Astfel, în perioada 2023-2024 Primăria a plantat peste 3.700 copaci în Cluj-Napoca:
– 1.291 arbori – pe aliniamente stradale, în parcuri și zone verzi administrate de Serviciul spaţii verzi
– 2.084 arbori – prin lucrări de investiţii finalizate precum malurile Someșului, parcurile reabilitate cu fonduri europene, zone de agrement din cartiere ș.a.
– 114 arbori au fost plantaţi pe străzile modernizate din zona Mihail Kogălniceanu – Iuliu Maniu
– 280 arbori plantaţi la proiectul Park&Ride aflat în execuție.
Emil Boc tace în privința copacilor tăiați și nu are o statistică în pentru asta, deși pe malul Someșului a fost o betonare exagerată și au dispărut mulți arbori.
‘‘Plantările de arbori vor continua în sezonul propice pentru aceste activități, respectiv toamna și primăvara.
Arborii sunt monitorizaţi şi exemplarele care nu s-au prins sunt înlocuite în perioadele potrivite pentru plantare.
Majoritatea arborilor care trebuie înlocuiţi sunt în garanţie şi această operaţiune se face pe cheltuiala constructorului.
Pe lângă copaci, Primăria plantează gard viu, arbuști, vegetație perenă, flori de sezon ș.a.
Urmărim să asigurăm un proces de revitalizare urbană sustenabil, care să țină cont de întreaga comunitate, de obiectivele de dezvoltare ale orașului pe termen mediu și lung și de cele mai bune practici internaționale în domeniu”, a declarat edilul Emil Boc.
Lasă un răspuns