Acasă EVENIMENTE Primarul condamnat din Beliș vrea referendum. Pădurile comunei riscă să fie rase...

Primarul condamnat din Beliș vrea referendum. Pădurile comunei riscă să fie rase de mafia pădurilor

0

Controversatul primar PSD al comunei Beliș, județul Cluj, Viorel Matiș, condamnat penal, și implicat într-un dosar de furt de lemne, vrea să organizeze un referendum cu o miză mare de tot. Matiș vrea ca zona Beliș să iasă din arealul Parcului Natural Apuseni.

Primarul condamnat susține că pădurile din zonă se uscă datorită unui ”gândac tipograf” care distruge fiecare copac în parte. Mai mult, edilul condamnat de Curtea de Apel Cluj, mai afirmă că turismul în zonă este grav afectat ca urmare a faptului că nu poate dezvolta trasee de munte.

”Eu nu mă pot dezvolta dacă nu pot amenaja un traseu, nu pot duce un turist să îi arăt obiective. 99 la sută din comuna noastră este în Parc, ceea ce ne afectează foarte mult la realizarea proiectelor de dezvoltare. Sunt comune care au doar o parte din teritoriu în Parc, ceea ce le permite să se dezvolte. Noi fiind cu 99 la sută în Parc suntem foarte limitați în dezvoltare și în realizarea de investiții”, a explicat Matiș.

Primarul cercetat pentru furt de lemne tocmai la Ciurtuci

În anul 2017, primarul PSD al comunei Beliș, Viorel Matiș a fost reținut de procurorii de la Huedin, alături de alte două persoane.

Cei trei erau cercetaţi pentru infracţiuni silvice, fals şi abuz în serviciu. Potrivit unor surse publice, în anul 2013, Viorel Matiş, în calitate de şef de ocol, ar fi aprobat tăierea fără drept a aproximativ 5.000 de metri cubi de lemn din cantonul Ciurtuci.

Potrivit unui comunicat al Poliţiei Române, la momentul respectiv au fost efectuate opt percheziţii în judeţul Cluj, trei bărbaţi suspectaţi de fapte ilegale la regimul silvic fiind reţinuţi.

„Prin punerea în executare a mandatelor de percheziţie au fost descoperite şi ridicate bunuri şi înscrisuri care servesc ca probe în dosarul penal şi au fost sechestrate obiecte şi diverse sume de bani. În cauză au fost extinse cercetările faţă de trei bărbaţi, în vârstă de 50, 40 şi 59 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, comuna Beliş, respectiv comună Poieni, judeţul Cluj, care la data săvârşirii faptelor îndeplineau atribuţii de lucrători silvici”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Rangerii sunt de vină

Miza a ascunsă este alta. Mulți locuitori din zona Beliș, obișnuiți să fure pădurea cu totul, nu mai pot face acest lucru din cauza angajaților Parcului Natural Apuseni, celebri rangeri, care împiedică furtul de lemn.

De exemplu, un control efectuat de Poliția Cluj, în perioada Controlul s-a derulat în perioada 5-20 septembrie 2018, a identificat 215 cioate de arbori tăiați fără drept și furați, în volum total de peste 100 metri cubi de lemn rotund, de esență rășinoasă. Alți 32 de arbori găsiți doborâți, cu un volum total de 13 metri cubi, au fost confiscați de organele de poliție și predați în custodia personalului silvic.

Condamnat penal pentru dare de mită

Viorel Matiș a fost condamnat definitiv în luna septembrie 2020, de către Curtea de Apel Cluj, pentru dare de mită. Dosarul se referea la încercarea de mituire de către primar a unui jurnalist din Cluj Napoca.

”Condamnă pe inculpatul MV, la pedeapsa de un an şi patru luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei şi stabileşte un termen de supraveghere de 2 ani. Se dispune confiscarea specială de la inculpat a sumelor de 200 euro şi 1000 lei consemnate pe numele acestuia la o bancă”, potrivit sentinței Tribunalului Cluj, rămasă definitivă la Curtea de Apel Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.