Primarul din Gilău, Gelu Topan acuzat că umilește persoanele cu handicap. A refuzat să îl ajute pe un localnic care avea nevoie de mare ajutor

Posted by

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a acuzat pe primarul din Gilău, liberalul Gelu Topan că umilește persoanele cu handicap, și le trimite răspunsuri la adrese, care nu au o bază reală.

Ungureanu a dat un exemplu concret, un bărbat din Gilău, Gabriel Teușdea care a fost diagnosticat cu insuficiență renală cronică. Bărbatul face dializă de trei ori pe săptămână, fiind încadrat în grad de handicap grav cui asistent personal.

Teușdea a cerut Primăriei Gilău ca soția lui să fie angajată ca asistent personal, dar cererea a fost refuzată pe motiv că nu există bani la bugetul comunei, iar fondurile primite de la bugetul central, care sunt pentru aceste activități, nu sunt destule.

Cei de la Primăria Gilău, care au raportat un excedent bugetar foarte mare, în ultimii ani, ceea ce înseamnă că banii din buget nu au fost cheltuiți, mai susțin că a fost întocmită o listă de așteptare.

Povestea lui Teușdea

Problemele medicale ale lui Gabriel Teușdea au apărut acum doi ani, când din senin a acuzat dureri mari în zona rinichilor.

”Am fost internat la urologie, după care mi-a crescut foarte tare cretinina și ei mi-au zis că nu mai au ce să facă. Am fost trimis la urgență, și doamna conferențiar mi-a zis că dacă mai vreau să trăiesc trebuie să fac fistulă și apoi toată viața dializă. Am ajuns la Institutul Inimii unde mi-au făcut fistula după care am început să fac dializă. Fac dializă, lunea, miercurea și vinerea fac dializă. Patru ore și zece minute stau pe pat, conectat la aparat, care îmi filtrează sângele. Am trei copii, o fată de 16, un băiat de 15, și un micuț de patru, care s-a născut cu ceva malformație, care a fost operat la București de două ori”, a povestit bărbatul.

Primăria Gilău a refuzat să acorde dreptul stabilit de lege

Legea 446/2002, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, prevede că persoanele ca Gabriel Teușdea au dreptul la un asistent personal, dacă optează pentru acest lucru.

”Am făcut prima solicitare în data de 24.10.2022, am cerut să fiu asistenta personală a soțului, și am primit un răspuns nefavorabil, primarul ne-a trimis o adresă îin care ne spune că nu sunt bani. Luna trecută am mai făcut o cerere dar nu am primit niciun răspuns”, a povestit și soția lui Teușdea.

Emanuel Ungureanu cere respectarea legii

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a criticat pe primarul din Gilău, liberalul Topan, căruia i-a cerut să respecte legea și drepturile persoanelor cu handicap.

”Oameni necăjiți, care au probleme de sănătate grave, care au dreptul la asistent personal, care au nevoie de sprijin, oameni cu necazuri mari, cu boli reale, într-o comună bogată de lângă Cluj care își bat joc de pacienții care au nevoie de ajutor real, și sunt conectați la un aparat la 48 de ore. Fac un apel la Buda, la domnul Tișe, la Boc, să vorbească cu primarul lor de la Gilău, să aibă bunul simț să aplice legea. Sunt mai multe forme de bătaie de joc în viața asta, dar să îți bați joc de un om bolnav în viața asta este ceva infiorător”, a spus Ungureanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *