Ca urmare a unor cereri repetate făcute de mai mulți congresmani americani, armata SUA a emis un punct de vedere, destinat lor, care conține fotografii și informații sensibile.
Din primele date oferite de Pentagon, obiectele zburătoare neidentificate, sunt niște mici baloane metalice cu niște greutăți atașate sub ele.
Oficialii americani vorbesc despre faptul că acestea ar putea fi mici sonde de supraveghere, de origine extraterestră. Cei de la Pentagon nu au exclus nici ca aceste sonde să fie produse de un stat inamic al SUA.
Un general militar american, Glen D. VanHerck, comandantul Comandamentului de Nord al Forțelor Aeriene, a declarat în timpul unei conferințe de presă: „Nu am exclus nimic în acest moment”.
Trei OZN-uri doborâte de SUA, în trei zile
Armata americană a doborât cel puțin trei obiecte zburătoare neidentificate în weekend-ul care a trecut, după ce un balon spion chinezesc care invadase spațiul aerian american a fost doborât pe 4 februarie 2023, declanșând o criză diplomatică.
Ceea ce este clar este că Statele Unite și Canada au devenit hipervigilante de la incursiunea balonului. Comandamentul nord-american de apărare aerospațială, sau NORAD, și-a ajustat sistemul radar pentru a deveni mai sensibil, crescând brusc numărul de obiecte pe care le detectează.
Cronologia evenimentelor care au avut loc
4 februarie: Un balon spion chinezesc este doborât deasupra Oceanului Atlantic.
Balonul a intrat în spațiul aerian din Alaska, la 28 ianuarie, au declarat oficiali ai Pentagonului, iar mai târziu a plutit în derivă din Idaho spre sud-est până în Carolina de Sud, înainte de a fi doborât la 4 februarie, în largul coastelor Carolinei de Sud.
Un avion de vânătoare F-22 a tras o rachetă aer-aer, Sidewinder asupra balonului, care avea aproximativ dimensiunea a trei autobuze și zbura la o altitudine de 60.000 – 65.000 de metri.
Secretarul de stat Antony J. Blinken a anulat ulterior o călătorie în China, care ar fi fost prima efectuată de un secretar de cabinet Biden.
Oficialii americani au declarat că sunt de părere că balonul avea ca scop supravegherea bazelor militare americane, deși China a susținut că aparatul a fost un avion civil care s-a rătăcit în spațiul aerian american.
10 februarie: U.F.O. doborât în Alaska
Vineri, un avion de vânătoare american a doborât un obiect neidentificat deasupra apelor din Alaska. Obiectul s-a rupt în bucăți după ce a fost doborât și cel mai probabil nu era un balon, a declarat un oficial al Departamentului Apărării. Un oficial de la Casa Albă a declarat că obiectul era de mărimea unei mașini mici.
Obiectul a fost detectat pentru prima dată joi seara, ora Alaskăi, și se îndrepta spre Polul Nord înainte de a fi doborât.
11 februarie: Un OZN doborât în Canada
Un avion de vânătoare american F-22 a doborât un alt obiect sâmbătă deasupra teritoriului Yukon, care se învecinează cu Alaska. Obiectul, pe care un oficial canadian l-a descris ca fiind cilindric și mai mic decât balonul-spion, a fost detectat pe radar vineri târziu, în timp ce trecea deasupra Statului Alaska, informează New York Times.
12 februarie: OZN doborât deasupra lacului Huron
Un obiect, OZN, care a apărut pentru prima dată deasupra statului Montana sâmbătă a reapărut duminică înainte de a fi doborât deasupra lacului Huron, în largul statului Michigan.
Obiectul, care zbura la 20.000 de picioare, avea o structură octogonală de care atârnau sfori, dar nu avea nicio încărcătură utilă vizibilă, au declarat oficialii americani.