Mihnea Pastia este medic specialist neurolog, la Spitalul Colentina din București. Medicul spune că s-a apropiat de-a lungul carierei lui și de pacientul cu probleme psihiatrice. Primul medic specialist din România care a avut curajul să vorbească despre delirul lui Călin Georgescu.

Doctorul Pastia a scris un mesaj adresat jurnalistei Anca Alexandrescu de la Realitatea TV. Joi seara, la acest post de televiziune a fost prezent, prin telefon, și pro rusul Georgescu.
”Dna. Alexandrescu, fără îndoială nu aveți nici o vină să nu realizați că dl. Georgescu pare să aibă tulburări psihice. Eu sunt medic neurolog dar mi-a plăcut să mă apropii și de pacientul psihiatric. Am cunoscut mulți pacienți paranoici cu deliruri pe diverse teme. De regulă sunt niște oameni cu o aparența de «hipernormalitate», pedanți în atitudine, în ținută și vocabular. Totul pare aparent normal, până se ajunge la temele pe care pacientul delirează”, a scris doctorul Pastia.
Legat de comportamentul de pe rețelele de socializare ale candidatului pro rus Călin Georgescu, doctorul Pastia spune că acesta suferă de ”delir mistic”. Din acest motiv, pro rusul Georgescu nu acceptă întrebări de la jurnaliști, de teamă să nu declanșeze o stare care nu mai poate fi controlată.
”În cazul dlui. Georgescu vorbim de un delir mistic cu predilecție. Ca să nu mai vorbim de tot felul de alte idei delirante, încă nesistematizate. Nu am pretenția să am dreptate și aș dori ca dl. Georgescu să fie sănătos și doar un biet escroc. Sau dumneavoastră, în mod deliberat, ați ocolit temele pe care puteați declanșa delirul. Ar fi bine sa cereți părerea unui medic psihiatru, din anturajul dumneavoastră, în care să aveți încredere. Cu stimă, dr. Mihnea Pastia”, a scris medicul.
Ce este un delir mistic
Medicii specialiști scriu că un astfel de pacient are o pierdere a simțului realității, care se traduce printr-un ansamblu de convingeri false iraționale, la care subiectul aderă ferm. Delirul se deosebește de onirism (confuzie mintala), de dezorientarea caracteristică unor tulburări neurologice (amnezie, demență), precum și de produsele imaginației mitomanului sau istericului.
Clasificare – delirul se descrie după diferitele trăsături:
– după mecanismele sale (delirul de interpretare, halucinatiile sau iluziile, construirea unui scenariu imaginar etc.)
– după temele sale (delirul de persecuție, megalomania, delirul mistic sau profetic, gelozia, autoacuzarea, sentimentul de a fi condus de o forță exterioară etc.)
– dupa structura sa (delirul bine construit și coerent; delirul fantastic, a cărui construcție pornește în toate sensurile dar care rămâne totuși organizat; delirul imprecis, necoerent).
Lasă un răspuns