, ,

Primul oraș din România care interzice circulația mașinilor școlilor de șoferi. Și la Cluj ar fi foarte bună o astfel de măsură

Posted by

Primarul din Iași, Mihai Chirica a semnat un ordin prin care mașinile școlilor de șoferi nu mai pot circula pe străzile din centrul orașului, în anumite intervale orare. Dimineața între orele șapte și nouă, și de asemenea, după amiaza între orele 16 și 18, mașinile școlilor de șoferi nu mai pot circula.

De asemenea, activitățile pentru examinarea candidaților trebuie să respecte aceste intervale orare, în caz contrar Poliția Locală Iași fiind abilitată să aplice sancțiuni foarte mari, care pot ajunge până la 2.500 de lei.

La Iași, în 2019 a fost votată o hotărâre de Consiliu Local, care interzice circulația mașinilor școlilor de șoferi pe şoseaua și strada Păcurari, bulevardul Independenţei, bulevardul Carol I, strada Sărărie, strada Elena Doamna, strada Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Vasile Lupu, strada Gării, strada Râpa Galbenă, strada și şoseaua Nicolina, bulevardul Ţuţora, strada și șoseaua Bucium”.

Toate cele 20 de firme care organizează cursuri de obținere a permisului de conducere au fost deja notificate pentru a respecta HCL 49/2019.

Și la Cluj se produc ambuteiaje

Decizia primarului Chirică este lăudată de ieșeni și criticată de reprezentanții firmelor care au acest obiect de activitate.

„S-au analizat indicii de trafic din orele de vârf din cele mai circulate zone din Iași, așa cum este prevăzut în HCL 49/2019, care reglementează, printre altele, modul în care se derulează susținerea examenelor și pregătirea practică a persoanelor pentru obținerea permisului de conducere”, declară reprezentanții oficiali ai Primăriei Iași.

Și la Cluj Napoca o astfel de măsură ar fi benefică, și asta pentru că mașinile școlilor de șoferi sunt peste tot prin oraș, și produc ambuteiaje mari, în special la orele de vârf.

Instructorii auto critică decizia

Instructorii susțin că măsura este una abuzivă, care afectează pregătirea candidaților. De asemenea, aceștia susțin că măsura a fost impusă ”peste noapte”, fără acordarea unei perioade de grație.

„Interzicerea mașinilor de școală în municipiul Iași în intervalul 7-9 și 16-18 este o măsură abuzivă și discriminatorie, venită peste noapte, fără o consultare prealabilă cu reprezentanții școlilor de șoferi! Asociația Școlilor de Șoferi Iași a fost mereu deschisă la dialog cu autoritățile publice locale pentru a găsi cele mai bune soluții atât pentru noi, instructorii auto, cât și pentru cetățeni! Din păcate, acest dialog a lipsit cu desăvârșire și ne-am trezit dintr-o dată că domnul primar Mihai Chirica s-a supărat pe noi și a dat dispoziție Poliției Locale ca să ne amendeze în cazul în care colegii mei nu respectă HCL 49/2019”, declară Raul Marian Neneștean, președintele Asociației Școlilor și Instructorilor Auto din Iași, ciat de EvZ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *