Probleme cu calitatea apei dintr-o localitate din județul Cluj continuă, iar locuitorii sunt îndemnați să nu o bea. DSP Cluj a anunțat acest lucru prin intermediul unui comunicat oficial.
Este vorba de calitatea apei din comuna Mihai Viteazul, județul Cluj, care au fost generate de inundarea puțurilor de apă de la sursa din Cornești de săptămâna trecută.
„Urmare a inundării puțurilor cu apă potabilă de la sursa de apă Cornești, care face parte din obiectivul Stație de tratare a apei Mihai Viteazu, urmare a condițiilor meteo excepționale, Direcția de Sănătate Publică anunță că în continuare, în contextul a analizării probelor din data de 6 decembrie 2023, rămâne valabilă interdicția asupra consumului de apă în scop potabil până la conformarea acesteia pentru toți parametrii și se recomandă consumul de apă îmbuteliată sau din surse alternative sigure.
Este vorba despre parametrul de turbiditate a apei, care, în urma analizei de ieri, era încă crescut, dar la parametri microbiologici au fost înregistrate valori zero”, se arată într-un comunicat.
Potrivit Prefecturii Cluj, rezultatele preliminare pentru parametrul turbiditate au înregistrat o scădere, dar analizele pentru parametri microbiologici (bacterii coliforme, E Coli și enterococi intestinali) sunt încă în lucru.
Situația cu apa potabilă a fost generată în 3 decembrie, în urma inundării puțurilor de alimentare de la sursa de apă Cornești din cauza creșterii debitului râului Arieș.
Turbiditatea este unul dintre cei mai importanți parametri ai apei potabile și se datorează prezenței în apă a unor particule (impurități). Apa care nu este limpede prezintă un anumit nivel de turbiditate. În România nivelul de turbiditate este prevăzut la maximum 5 UNT (Unități Nefelometrice de Turbiditate), cu precizarea că apa trebuie să aibă maximum 1 UNT înainte de a intra în procesul de dezinfecție.
Lasă un răspuns