Luni, la Curtea de Apel Cluj a început un proces care are o miză foarte importantă pentru milionarul clujean Bob Dorin George.

Acesta este patronul firmelor de construcții care au construit blocul Wings, de pe varianta Zorilor – Mănăștur. Pentru cine nu știe, Bob este unul dintre cei mai mari investitori imobiliar din Cluj Napoca.
Procesul de la Curtea de Apel Cluj are o miză importantă pentru Bob Dorin George. Acesta s-a asociat cu firmele controlate de Mihai Chezan, un controversat afacerist clujean, pentru a finalizat blocurile de pe Calea Florești, cunoscute sub numele de ”blocurile Tower”.
Ulterior, între cei doi afaceriști a existat un proces care s-a derulat în prima fază la Curtea de Arbitraj Cluj. În cele din urmă, Bob Dorin a fost obligat să achite firmelor lui Chezan suma de 11 milioane de lei.
Procesul de la Curtea de Apel Cluj
Ulterior deciziei Curții de Arbitraj Cluj, firmele lui Chezan au demarat procedura executării silite.
Dorin Bob a replicat și a cerut instanței suspendarea executării silite până la judecarea contestației, în apel, împotriva deciziei Curții de Arbitraj. Acest proces se judecă acum la Curtea de Apel Cluj.
Instanța a fost de acord să suspende executarea silită până la judecarea apelului.
În prezent, pe rolul Curții de Apel Cluj se află procesul prin care Bob încearcă să anuleze decizia Curții de Arbitraj Cluj.
Ce s-a decis la Curtea de Arbitraj
A fost admisă în parte cererea reclamantelor Via Cargo SRL şi Carpathia LLC privind obligarea pârâţilor Bob Dorin George şi Uzina de Case la plata unor daune interese, după cum urmează:
- a fost obligat pârâtul Bob Dorin Georgesă achite reclamantei Carpathia (Asociatul 2) suma de 6.148.339,10 lei cu titlu de daune moratorii constând în penalităţi contractuale;
- a fost obligat pârâtul Bob Dorin Georgesă achite reclamantei Carpathia (Asociatul 2) suma de 5.000.000 lei, cu titlu de daune compensatorii, potrivit dispoziţiilor art. 6.3. din înţelegerea Asociaţilor din 14.2017.
Bob se luptă să nu rămână fără bani
La data de 05.09.2023, reclamanţii Bob Dorin George, Societatea Uzina de Case SRL şi Societatea Studium Green SRL, au formulat cerere de suspendare a executării Hotărârii Arbitrale din data de 25.07.2023, până la soluţionarea acţiunii în anulare formulate în legătură cu Hotărârea arbitrală.
În motivare se arată că demersul judiciar urmăreşte suspendarea executării unei hotărâri arbitrale care prezintă profunde vicii de nelegalitate.
De asemenea, punerea în executare prezintă riscul de a genera prejudicii extraordinare şi imposibil de reparat pentru Bob Dorin și a firmelor acestuia.
Contracte de peste 100 de milioane de lei
Reclamanții susțin că există un risc iminent de producere a unei pagube extraordinare și ireparabile în patrimoniul lor, ca urmare a sumelor foarte mari la care au fost obligați prin Hotărârea arbitrală.
De fapt, suma de aproximativ 11,5 milioane de lei este stabilită să fie plătită de o persoană fizică, ceea ce crește riscul producerii unor daune semnificative nu doar pentru dl. Dorin Bob, ci și pentru societatele în favoarea cărora acesta a oferit garanții și activitatea economică pe care acestea o desfășoară.
Atât Bob, cât şi Studium Green deţin calitatea de garanţi într-o varietate de contracte de finanţare încheiate de societăţile din grup.
În cazul executării silite a acestor reclamanţi, există riscul declarării scadenţei anticipate pentru toate sumele datorate în temeiul acestor contracte (evaluate la data formulării prezentei cereri la suma totală de 196.426.759 RON).
Această situaţie va afecta nu doar activitatea economică a acestor societăţi, ci şi angajaţii lor, partenerii contractuali şi clienţii lor (inclusiv persoane fizice care au achiziţionat imobile cu scop rezidențial).
De la ce s-au certat
Cu privire la raporturile juridice dintre părți, reclamanții au menționat că în prezenta cauză (inițial Bob Dorin George – Asociatul 1, Via Cargo-Asociatul 2 și AHQ-Societate de Proiect, iar ulterior toate părțile din litigiu, Carpathia devenind Asociatul 2) s-au asociat în anul 2017 pentru a continua dezvoltarea unui proiect imobiliar important inițiat pe teritoriul municipiului Cluj-Napoca dar nefinalizat.
În acest sens, aceștia au semnat o convenție (modificată prin intermediul unei serii de acte adiționale subsecvente) prin care și-au reglementat drepturile și obligațiile referitoare la asociație (și mai important, obligațiile financiare ale asocierii).
Datorită presupusei neîndepliniri a unor obligații contractuale, un cocontractant (Asociatul 2) a notificat celuilalt cocontractant (Asociatului 1), în cursul anului 2019, rezoluțiunea convenţiei dintre părţi – însă această notificare nu a avut efect juridic din pricina multor vicii atât formale cât şi material.
Vom reveni și cu alte amănunte interesante
Lasă un răspuns