,

Procesul verbal se consideră comunicat pe loc. Nu mai merge cu șmecheria: ”trimite-l acasă”

Posted by

Guvernul României a modificat prin ordonanță de urgență, actul normativ care reglementeză procesele verbale de contravenție. Procesul verbal se consideră comunicat.

Procesul verbal se consideră comunicat pe loc de către polițist
Procesul verbal se consideră comunicat pe loc de către polițist

Dacă până acum, mulți șoferi refuzau să primească procesele verbale de contravenție, de acum înainte acest lucru a dispărut.

Nu mai merge cu șmecheria ”trimite-l acasă”, după care contravenientul nu ridica plicul de la Poșta Româna, sau susținea că nu i s-a comunicat oficial, cu semnătură de primire. Toate acestea erau argumente în fața unei instanțe de judecată pentru anularea amenzii, pe baza unui viciu de procedură.

Prin OUG 84/2024, Guvernul a anulat dreptul contravenientului de a primi amenda acasă. Astfel, noua reglementare prevede că procesul verbal este comunicat pe loc, dacă polițistul are bodycam-ul pornit, iar acesta înregistrează refuzul șoferului amendat.

Care sunt noile modificări

De asemenea, nici prezența unui martor asistent nu mai este necesară.

”În cazul în care contravenientul refuză sau nu poate să semneze procesul-verbal și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator, acesta va menționa împrejurările în procesul-verbal fără a mai fi necesară confirmarea lor de către un martor. Procesul-verbal se consideră comunicat pe loc în cazul în care contravenientul este prezent la încheierea acestuia, refuză primirea și aceste împrejurări sunt înregistrate cu mijloace audio-video ale organului din care face parte agentul constatator. Contravenientul poate obține o copie a procesului-verbal de la autoritatea din care face parte agentul constatator”, se arată în noile reglementări.

Nici semnarea procesului verbal nu mai este necesară

De asemenea, șoferii trebuie să știe că refuzul de a semna procesul verbal nu mai poate avea nicio reprezentare în fața judecătorului.

De acum înainte, semnarea de către contravenient a procesului verbal nu mai este necesară.

Guvernul a motivat aceste decizii prin creșterea gradului de indisciplină în traficul rutier. De asemenea, prin înregistrarea de către polițist a momentului întocmii procesului verbal și ulterior a înmnării sau nu către șofer, este o probă suficientă.

”Ținând cont de rolul important și determinant pe care imaginile audio-video le au în situația contestațiilor aduse proceselor-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor din perspectiva demersurilor aferente comunicării acestora, respectiv în cazul refuzului sau imposibilității semnării acestora de către contravenient ori al refuzului de a-l primi, manifestat de către contravenient, demersuri care impun implicarea unor martori care să confirme aceste împrejurări, aspect care este dificil de pus în practică în ceea ce privește constatarea contravențiilor la regimul circulației rutiere”, se arată în această Ordonanță de Urgență.

Un răspuns

  1. Avatar sandu
    sandu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *