Profesor universitar din Cluj condamnat la trei ani de închisoare cu executare. Lua șpagă de la studenți.

Curtea de Apel Cluj a decis ca profesorul Universitar Ioan Ardelean, de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca să fie condamnat la trei ani de închisoare, cu executare în penitenciar. Inițial, Tribunalul Cluj a decis să suspende executarea, dar judecătorii de la Curtea de Apel Cluj nu au fost de acord cu acest lucru și au dispus să îl trimită la închisoare pe universitarul clujean.

Mandatul a fost pus deja în executare în timp ce profesorul Ardelean a fost deja încarcerat.

”Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj împotriva sentinţei penale nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 a Tribunalului Cluj şi a încheierii de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Desfiinţează sentinţa penală nr. nr. 295 din data de 12 octombrie 2020 cu privire la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului A.I. şi cu privire la dispoziţiile privind confiscarea specială şi confiscarea extinsă, şi, pronunţând o nouă hotărâre în aceste limite: Menţine pedeapsa de 3 ani închisoare aplicată inculpatului A.I. pentru comiterea infracţiunii de luare de mită în formă continuată prev. de art. art. 289 al. 1 Cod penal cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000 şi art. 35 al. 1 Cod penal şi dispune executarea acesteia în regim de detenţie. În baza art. 289 al. 3 rap. la art. 112 lit. e Cod penal dispune confiscarea specială de la inculpatul A.I.a sumelor de 1050 lei şi 1900 euro dobândite prin săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În temeiul art. 1121 alin. 1 lit. m şi al. 2 C.pen. dispune confiscarea extinsă de la inculpatul A.I.a sumei de 11750 euro. Desfiinţează în totalitate încheierea de îndreptare a erorii materiale din data de 28.01.2021. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul A.I.împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă inculpatul la plata sumei de 400 lei cheltuieli judiciare în apel restul cheltuielilor judiciare avansate de stat în apel rămânând în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţa publică din data de 7 mai 2021”, se arată în decizia Curții de Apel Cluj.

Lua șpagă de la studenți

Profesorul Ioan Ardelean este angajat la Catedra de Mecatronică din cadrul Facultății de Mecanică din Cluj Napoca. Sâmbătă, polițiștii de la DGA l-au prins în flagrant pe profesorul Ioan Ardelean, după ce a primit mită de la 11 studenți, câte 100 de euro, pentru a trece examenul din sesiunea de restanțe.

În momentul în care polițițștii de la Direcția Generală Anticorupție au început să percheziționeze biroul profesorului Ardelean, aceștia au avut o surpriză maximă. Într-un sertar au găsit mai multe plicuri pe care erau trecute numele studentului ”cotizant”, precum și grupa din care acesta făcea parte și anul de studiu. Mai mult, într-un dulap, polițiștii au descoperit un penar în care se afla un teanc de bancnote de 50 de euro.

La anchetă, profesorul Ardelean a avut o atitudine mincinoasă și i-a spus procurorului de caz că banii nu erau mită pentru promovarea examenului de restanță, ci plata pentru meditațiile susținute de profesorul cu studenții restanțieri.

Se cotiza ca la ”doctor”

Studenții de la Facultatea de Mecanică susțin că profesorul avea o practică de a accepta sume de bani de la studenți. ”Ca și fost student de-al lui pot să spun că am fost martor la câteva plicuri trecute pe sub mână, prin caiete, de la colegi care nu meritau să treacă anul întâi, darămite să înțeleagă ceva din materia dumnealui. Așa că ei treceau lejer, iar dacă tu aveai ghinionul să știi dar să nu fi în toanele lui bune, își bătea joc de tine ceva vreme în fața sălii de examen, și după te pica. Âși cam bătea joc de toată lumea la examen, în afara celor care cotizau. Om bun, mare caracter”, a scris un student.