Acasă EVENIMENTE Profesorii clujeni intră în grevă generală. De luni, elevii și preșcolarii vor...

Profesorii clujeni intră în grevă generală. De luni, elevii și preșcolarii vor sta acasă

0

În Cluj Napoca, în marea majoritate a școlilor și grădinițelor, profesorii, învățătorii și educatorii vor intra în grevă generală.

Din acest motiv, în cursul zilei de azi, pe grupuruile de părinți au fost trimise mesaje de avertizare din partea profesorilor diriginți și a învățătorilor de a nu trimite copiii la școală.

”Stimați părinți, Începând de luni, 22.05.2023, ne vom alătura grevei generale din învățământ și vom intra în grevă pe perioadă nedeterminată, deoarece nu s-a găsit o soluție satisfăcătoare pentru revendicările noastre semnalate prin greva de avertisment din 17.05. 2023. Pe perioada grevei generale, în școala noastră, la fel ca în alte instituții de învățământ, nu vom primi copiii, deoarece personalul va fi în grevă. În cazul în care vor apărea modificări vă vom informa în timp util. Vă mulțumim pentru înțelegere!”, este un mesaj transmis de un profesor de la Liceul Gheorghe Șincai din Cluj Napoca.

Care sunt nemulțumirile profesorilor

Revendicările sindicaliştilor din educaţie vizează: majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic; instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei; plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic.

De asemenea, sindicaliştii mai solicită acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ; acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.); creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii; renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.