, ,

Profesorul șpăgar de la UBB Cluj a avea tarife ca la piață. A luat mită chiar și de la polițiști

Posted by

Cristian Rudolf este lector universitar la Universitatea Babeș Bolyai Cluj și a fost prins în flagrant de procurorii DNA, în timp ce primea mită suma de 10.000 de euro.

Pe bani a fost scris cuvântul ”mită” după care au fost dați profesorului Rudolf. Acesta este acuzat că a primit de la masteranzii pe care îi coordona, pentru lucrarea de dizertație, dar și pentru alte examene, diferite sume de bani.

UBB a anunțat că a demarat o anchetă

Rectorul Daniel David, de la UBB Cluj ne-a transmis că a fost deschisă o anchetă disciplinară în acest caz.

Unul dintre principiile de bază ale funcționării unei comunități academice sănătoase este tocmai acela al integrității, iar Universitatea noastră condamnă orice abatere de la aceste principii.

”În general, astfel de comportamente sunt nu doar ilegale, ci și profund imorale, iar comunitatea academică și studenții trebuie protejați.În acest caz concret, dacă acuzațiile vor fi confirmate de demersul judiciar, soluția nu poate fi decât excluderea din mediul academic. UBB a demarat deja o analiză proprie pentru a proteja comunitatea academică și studenții pe parcursul demersului judiciar și va urmări cu atenție concluziile acestui demers”, a transmis UBB Cluj.

Profesorul UBB avea tarife ca la piață

În ordonanța procurorilor DNA se arată că, în dosaurl profesorului Rudolf există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a luat mită.

În zilele de 11 respectiv 16 februarie 2023, suspectul Rudolf Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la 25 de masteranzi mai multe sume de bani, în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare atribuțiilor lui de serviciu (promovarea pe nedrept a unui examen restant la disciplina ”Evoluția și dezvoltarea Uniunii Europene”) sau pentru îndeplinirea unor acte corespunzătoare atribuțiilor de serviciu de cadru didactic”, susțin cei de la DNA.

În concret, Rudolf ar fi pretins de la fiecare masterand câte 600 euro pentru promovarea examenului respectiv cu nota minimă, 1.200 euro pentru promovarea aceluiași examen cu nota maximă, și 50.000 lei pentru cursurile de doctorat.

Cazul lui Rudolf a mai fost discutat și în trecut

Profesorul șpăgar a mai fost în atenție pentru lucruri ”suspecte”, și în trecut. El a fost lider de sindicat la Facultatea din Reșița, iar la un moment dat a fost propus pentru desfacerea contractului de muncă, pentru că ar fi pus o notă greșită unui student.

Cazul a fost discutat și de Senatul Facultății din Reșița dar nu este clar ce verdict s-a luat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *