,

Program special de Noapte Muzeelor la Turnul Pompierilor

Posted by

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj, alături de Centrul de Cultură Urbană din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, îi invită pe clujeni Turnul Pompierilor, cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor.

Programul este unul special sâmbătă, 13 mai 2023, turnul fiind deschis în intervalul orar 18:00-24:00.

Pompieri îmbrăcați în costume de epocă vor oferi clujenilor un tur ghidat pe strada Tipografiei, iar publicul va putea vedea două hipopompe de colecție din secolul XX, precum și tehnica modernă de intervenție. Întregul tur va culmina cu o vizită în Turnul Pompierilor, proaspăt reabilitat, unde clujenii se vor bucura de o panoramă superbă asupra orașului. De asemenea, în interior am amenajat o expoziție inedită cu artefacte și uniforme folosite de către pompieri.

Turnul Pompierilor a fost deschis în luna martie, după un amplu proces de reabilitare. Cu alte cuvinte, a fost reparată întreaga structură a turnului, acoperișul de sticlă fiind înlocuit de o terasă cu rol de observator urban.

Istoria Turnului Pompierilor

Din cele mai vechi timpuri, în cadrul comunităților s-au organizat grupuri de oameni capabili să intervină pentru protecția persoanelor și a bunurilor acestora, în lupta cu focul și calamitățile naturale. Așa s-au născut formațiunile de pompieri, iar prima atestare documentară a acestora în județul Cluj datează din Epoca Romană. Trecerea timpului a dus la modalități diferite de organizare a pompierilor, până la ceea ce cunoaștem în prezent.

Turnul Pompierilor se află în circuitul turistic al orașului atât ca punct de belvedere – nivelul superior permite vizualizarea unei panorame de 360° asupra orașului – precum și ca spațiu dedicat evenimentelor culturale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *