Programul Prima Casă 2024. Condițiile de acordare sunt mult mai relaxate

Posted by

Programul Prima Casă 2024
Programul Prima Casă 2024

Programul Noua casă 2024, a devenit operațional după ce plafonul de garantare aprobat de către Ministerul de Finanțe. Pentru anul 2024, pentru acest program a fost alocată suma de un miliard de lei. Programul Prima Casă 2024.

Avansul minim solicitat este de 5%, și va trebui suportat de beneficiar în momentul aprobării cererii.

Fondul de garantare a redus și comisioanele de administrare, cu 50%. Mai exact de la 0,30% pe an, la 0,15% pe an, calculat la soldul garanției.

O altă modificare este reducerea cu 30% a onorariilor notariale.  Indiferent că vorbim de autentificarea contractelor de vânzare-cumpărare și a oricăror altor acte care se încheie.

Condițiile de acordare a creditului

Prețul maxim al unei locuințe: 140.000 Euro

Avansul solicitat pentru locuințe cu un preț de maxim 70.000 Euro: 5%
Avansul solicitat pentru locuințe cu un preț între 70.001 Euro și 140.000 Euro: 15%

Avansurile solicitate sunt: 3.325 euro pentru locuințele cu prețul de maxim 70.000 euro. 17.850 euro pentru locuințele cu prețul între 70.001 Euro și 140.000 Euro.

Dobânda este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de cca. 2%.

Cine poate aplica. Programul Prima Casă 2024

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

Fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;

fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens, va trebui să dați o declarație pe propria răspundere. Accesând Programul, veți avea calitatea de împrumutat în raport cu finanțatorul și va trebui să dispuneți de avansul minim obligatoriu pentru locuința pe care o doriți și de o sumă ce va fi blocată într-un depozit colateral, constituit ca garanție pentru acordarea creditului, blocat până la rambursarea integrală a creditului și nepurtător de dobândă. Suma va reprezenta echivalentul a 3 rate de dobândă.

Programul nu are limită de vârstă și poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului. Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul

Programului și care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/coplatitor. Garantul, persoană fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, își asumă toate obligațiile și beneficiază de aceleași drepturi ca și beneficiarul.

Care sunt băncile

Astfel, românii care doresc să-și achiziționeze o locuință, pot apela la una dintre băncile partenere – Alpha Bank, BRD-GSG, BCR, Banca Transilvania, CEC Bank, ING Bank, Raiffeisen Bank, Libra Intrnet Bank, OTP Bank, EXIM Banca Românească, Unicredit Bank, Garanti Bank, First Bank, Vista Bank, Intesa Sanpaolo Bank și Techventures Bank – pentru întocmirea dosarului de credit și înaintarea acestuia către FNGCIMM, în vederea obținerii garanției de stat.

Informații complete privind condițiile de eligibilitate, documentele solicitate și modul de accesare a programului Noua Casă sunt publicate pe site-ul www.fngcimm.ro. Fondul încurajează beneficiarii să consulte Ghidul Noua Casă 2024, pus la dispoziție FNGCIMM la adresa .

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *