,

Programul RABLA Local 2023 a luat startul. Care sunt condițiile și ce mașini sunt eligibile

Posted by

Sesiunea de finanțare a programului Rabla Local 2023 a luat startul, iar astfel vor putea fi casate autovehiculele uzate pentru solicitanţii unităţi administrativ-teritoriale, începând din 21 aprilie, anunță Administraţia Fondului pentru Mediu.

În perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora 23:59, Administrația Fondului pentru Mediu organizează sesiune de înscriere în aplicația informatică a unităților administrativ-teritoriale care doresc să participe în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

După publicarea rezultatelor analizei cererilor depuse de unitățile administrativ-teritoriale, încheierea contractelor de delegare încheiate de Administrația Fondului pentru Mediu cu unitățile administrativ-teritoriale și publicarea pe site-ul www.afm.ro a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica pe site-ul www.afm.ro anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanții persoane fizice și sumele alocate.

Programul Rabla Local 2023 debutează în data de 21 aprilie. Mai exact, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) anunţă deschiderea sesiunii de finanţare a Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

Rabla Local este programul prin care românii pot casa maşini mai vechi de 15 ani, fără obligaţia de a cumpăra una nouă, primind la schimb suma de 3.000 lei.

Solicitanții în program sunt UAT-urile, (unitățile administrativ teritoriale). La Alba Iulia s-a propus un buget de 600.000 de lei pentru 1000 de mașini mai vechi de 15 ani.

Bugetul menționat va fi susținut din bugetul local.

Proprietarii le vor putea casa în schimbul sumei de 3.000 de lei. Proprietarii nu sunt obligați să folosească acest stimulent pentru cumpărarea unei mașini noi.

Din totalul stimulentului pentru casare, 2.400 de lei va fi suportat din bugetul AFM, iar restul de 600 de lei din bugetul local.

Potrivit proiectului, în cadrul unei sesiuni de înscriere, unui solicitant i se pot vira sume reprezentând stimulent de casare pentru cel mult 1000 de autoevihicule uzate, pentru UAT cu populație între 50.0001 și 200.000 locuitori. Astfel, Primăria trebuie să asigure contribuție proprie de 600.000 lei.

Unităţile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanţare şi documentaţia aferentă prin intermediul aplicaţiei informatice, puse la dispoziţie de AFM, în perioada 21 aprilie 2023, ora 10:00 – 28 aprilie 2023, ora: 23:59, a transmis într-un comunicat AFM.

Conturile create şi utilizate pentru înscrierea în cadrul programelor derulate de AFM rămân valabile şi pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanţare în cadrul Programului privind casarea autovehiculelor uzate.

După încheierea contractelor de delegare încheiate de Administraţia Fondului pentru Mediu cu unităţile administrativ-teritoriale şi publicarea pe site-ul AFM a listei cu UAT-urile care au încheiat contracte de delegare, AFM va publica anunţul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru solicitanţii persoane fizice şi a sumelor alocate, se precizează în comunicat.

Ce schimbări au fost aduse programului Rabla Local 2023

Una dintre noile reguli stabilește că cei care vor primi 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi nu vor putea să-și cumpere, timp de trei ani, o mașină cu un nivel de poluare mai mic de Euro 5. Înainte, restricția viza mașinile cu normă de poluare de până la Euro 4.

De asemenea, pentru a face programul mai atractiv pentru primării, procentul de finanțare acordat în cadrul programului a fost modificat astfel:

– 80% de la Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) – 2.400 de lei;
– 20% de la primărie – 600 de lei.

Înainte, stimulentul pentru casarea unei mașini vechi trebuia acoperit în mod egal de AFM și de primărie.

Ministerul Mediului a modificat și pragurile de finanțare.

Astfel, în cadrul unei sesiuni de înscriere, o primărie va putea obţine finanţare pentru cel mult:

– 50 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie sub 5.000 de locuitori;
– 100 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 5.001 şi 10.000 de locuitori;
– 500 de autovehicule uzate -pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 10.001 şi 50.000 de locuitori;
-1.000 de autovehicule uzate -pentru localitățile cu o populaţie cuprinsă între 50.001 şi 200.000 de locuitori;
– 5.000 de autovehicule uzate – pentru localitățile cu o populaţie ≥ 200.001 de locuitori.

Condiții de înscriere a mașinilor în program

Este considerat eligibil autovehicului care:

– este înregistrat în evidențele fiscale ale delegatului (primăria)
– la data solicitării acordării stimulentului pentru casare, are o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației; dacă anul înmatriculării înscris în cartea de identitate este anterior anului fabricației, se consideră an de fabricație anul înmatriculării
– are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
– conține componentele esențiale: motor, transmisie, tren de rulare, caroserie, șasiu, precum și echipamente electronice de gestionare a funcțiilor eutovehiculului și dispozitive catalizator, dacă acestea au fost prevăzute din fabricație.

Care sunt condițiile

– domiciliul sau reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
– să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul local și cel de stat
– să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului
– să nu folosească aceeași mașină pentru a obține alte finanțări din alte programe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *