Proiect pilot! Primele 5.000 de cărți de identitate din România, vor fi emise la Cluj Napoca. Nu mai puteți călători în Europa fără carte cu CIP

Ministrul de Interne, Lucian Bode a anunțat luni, că primele 5.000 de cărți de identitate electronice vor fi emise la Cluj Napoca. Este vorba despre un proiect pilot.

„Astăzi dăm startul emiterii cărţii de identitate electronică în cadrul unui proiect pilot, pentru care am ales municipiul Cluj-Napoca. Am găsit aici deschidere din partea domnului primar, Emil Boc, din partea echipei domniei sale, pentru implementarea acestui proiect pilot şi pentru acest lucru le mulţumesc, pentru interesul manifestat pentru acest proiect pilot”, a declarat Lucian Bode la sediul Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor a Municipiului Cluj-Napoca.

Vor fi emise două tipuri de cărți de identitate electronică, una cu CIP, și alta fără.

”Direfența dintre cele două tipuri este că cea fără suport de stocare îți va permite doar să te identifici. Dacă vrei să călătorești în UE, cu o astfel de carte de identitate fără suport de stocare, atunci o vei putea face în baza unui pașaport electronic. Călătoria în UE se mai poate face în baza actualului act de identitate, în format vechi, până în  2 august 2031. Cealaltă carte de identitate electronică, cu CIP, îți va permite să te identifici în baza CAS, în bazele de date ale administrației locale, dar și să circuli în țările UE, fără pașaport”, a spus un oficial prezent la Cluj Napoca.

Nu este criză de plastic

Ministrul Bode a mai spus că nu mai este criză de plastic, și astfel cărțile de identitate în format vechi pot fi emise într-un ritm normal.

”Noi, prin MAI, prin structurile de specialoitate avem un acord cadru în  vigoare de la finalul anului trecut. pe doi ani, pentru furnizarea de materiale specifice producerii cărții de identitate, vechiul format. am semnat trei contracte subscevnte. Au fost livrate materiale pentru 900.000 de cărți d eidentitate. până la finalul lunii septembrie vor mai veni materiale pentur 500.000 de cărți de identitate. Noi regretăm că au existat sincope în eliberarea acestor cărți de identitate”, a spus Bode.