Propunere halucinantă a unui activist de mediu din Cluj: „Palatele țigănești din Huedin să devină un brand al Clujului?”

Pe grupul de Facebook Clujul Civic a venit o propunere inedită de la activistul de mediu Adrian Dohotaru despre palatele țigănești din Huedin, care ar trebui să devină un brand al Clujului. Acesta susține că ar trebui făcute tururi ghidate pentru turiști în aceste palate.

Acesta a postat câteva fotografii și a inițiat o dezbatere cu privire la palatele din Huedin, și dacă acestea ar putea deveni un brand al județului.

„Ce ar fi dacă palatele țigănești din Huedin ar deveni un brand al Clujului? Ce ar fi dacă am reuși să integrăm mostenirea romă a țării făcând tururi ghidate in astfel de palate, bineînțeles cu bunăvoința gazdelor din Huedin sau Turda, care are ambiții turistice?

Ce ar fi dacă 80 la sută dintre români, potrivit unui sondaj IRES, care nu își doresc să aibă in orasul lor romi, sau in familie sau ca vecini, ar vizita astfel de palate si ar intra in contact cu rezidenții? Și-ar schimba preconcepțiile? Ori si le-ar întări?

Oare ar accepta rezidenții din astfel de palate expo temporare cu ce se întâmplă la Pata Rât, cu oamenii din ghetou, cu gropile, pardon, munții de gunoaie? Oare kitschul devine uber kitsch sau camp, vorba Susanei Sontag, dacă sublimăm realitatea noastră, hai să recunoaștem, în bună masura, kitschoasă? Oare turiștii străini ar veni la Casa Matei sau ar prefera un palat țigănesc?

Oare România nu ar putea da mix original orientalo-occidental de muzică țigănească, electro si muzică, oh, Dzeul meu cooltura, cultă la vreun Electric Palace, nu la Electric Castle ori Untold, unde ne chinuim cu tot dinadinsul să fim pop-occidentali? Sunt întrebări care m-au bântuit vizitînd palatele goale țigănești din Huedin. Mulțumesc gazdelor pentru ospitalitate”, se arată în postarea lui Dohotaru.

Comentariile n-au întârziat să apară, unii spunând că: „De ce nu? Dacă ar plăti și ei taxe ca ceilalți” sau „Eu zic că ar merita”.

Un alt comentator a spus: „O bună parte din palatele din Huedin au fost construite pe bani obținuti din exploatarea copiilor romi în alte țări precum Marea Britanie (există o investigație jurnalistică detaliată în acest sens). Ar fi obscen ca aceste imobile construite pe baza sclaviei să devina obiective turistice”, se arată într-un comentariu.