Proxeneții ”șeici” de la Dej au fost arestați pentru că au încercat să influențeze aflarea adevărului! Cu alte cuvinte au umblat la martori!

Posted by

Judecătorul de la Dej, care a dispus arestarea celor șase proxeneți, în frunte cu Cosmin Pop și Codin Pop, a motivat încheierea prin care a dispus arestarea acestora.

”Comportamentul infracţional probat reliefează un caracter şi o moralitate îndoielnice, în măsură să confirme pericolul obstrucţionării cercetării judecătoreşti şi al tulburării ordinii publice prin lăsarea în libertate la acest moment procesual. Aceste circumstanţe personale, precum şi cele reale referitoare la fapta presupus a fi comisă, justifică arestarea preventivă şi nicidecum plasarea inculpatilor în arest la domiciliu sau în control judiciar”, se arată în motivarea judecătorului.

Cu alte cuvinte, cei șase sunt acuzați că au umblat la martori sau au încercat pe alte căi să influențeze mersul anchetei și pentru a nu se afla adevărul în legătură cu faptele comise.

Lăsarea în libertate a inculpaților, mai arată magistratul, ar aduce atingere dezideratelor impuse de legea penală, creându-se un climat de insecuritate socială şi de neîncredere a cetăţenilor în actul de justiţie. ”Mai mult decât atât, manifestările nejustificate de clemenţă ale judecătorului nu ar face decât să încurajeze, la modul general, astfel de tipuri de comportament antisocial şi să afecteze nivelul încrederii societăţii în instituţiile statului chemate să vegheze la respectarea şi aplicarea legilor. Măsurile preventive în cauze de acest gen se impun cu necesitate prin intervenţia autorităţilor judiciare, acestea fiind necesare împotriva persoanelor care încalcă legea penală. Tot cu privire la pericolul pentru ordinea publică, nu este lipsit de importanţă a se preciza că lăsarea în libertate a inculpatilor înseamnă un pericol pentru siguranţa cetăţenilor . Din probatoriul administrat până în prezent în cursul urmăririi penale, se apreciază că există indicii temeinice care conturează bănuiala rezonabilă în sensul art..5 pct.1 lit. c din CEDO că inculpații au săvârşit infracţiunea reţinută în sarcina acestora. Nu pot fi nesocotite realităţile sociale întrucât ordinea publică trebuie înţeleasă şi ca reacţie a cetăţenilor în raport de comiterea faptelor de natură penală. Or lipsa de reacţie şi fermitate a justiţiei ar încuraja tacit şi alte persoane la comiterea unor astfel de fapte, ştiind că împotriva lor nu va fi luată nici o măsură, sporind starea de insecuritate îin rândul comunităţii locale în care s-au comis faptele”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *