Rareș Pop, fostul ”boss” de la ISCTR Cluj a obținut o mare victorie în justiție! Procesul se reia de la zero.

Posted by

Curtea de Apel Alba a dispus anularea sentinței de patru ani și patru luni de închisoare, cu executare, prin care fostul director de la ISCTR Cluj a fost condamnat pentru fapte de corupție.

Dosarul din apel, care îl privește pe Rareș Pop și pe alți doi angajați de la Inspectoratul de Stat pentru Control Trafic Rutier Cluj, poate constituie o lecție de preda la facultățile de drept. La Tribunalul Cluj, judecătoarea Nora Boiciuc nu a respectat drepturile procesuale ale lui Rareș Pop, iar acest lucru a ieșit la iveală la momentul judecării apelului de la Curtea de Apel Alba. Procesul a fost strămutat în ultima clipă la Alba, ca urmare a unei decizii ale Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Dincolo de toate aspectele, procedura apelului a fost una absolut interesantă pentru orice specialist în drept. Cu un judecător care a vrut să anuleze sentința Tribunalului Cluj și cu altul care ar fi mers pe mâna DNA, în complet a intrat un al treilea judecător care a fost și el la fel de nehotărât. Astfel, cei trei magistrați au căzut la pace și s-a ajuns la o soluție de compromis, în sensul sesizării Înalte Curți de Casație și Justiție, mai exact a completului pentru dezlegarea pricinilor de drept, prin care să se confirme decizie Curții Constituționale a României, care prevedea foarte clar că un dosar de corupție, poate fi soluționat doar de un judecător specializat. Decizia finală de la Înalta s-a referit la inadmisibilitatea acestei discuții și s-a trimis cauza la Curtea de Apel Alba.

În cele din umă, Curtea de Apel Alba a decis, azi, 16 iulie 2020, să anuleze sentința judecătoarei Boiciuc ca fiind emisă de un judecător nespecializat și să se reia toată judecata la Tribunalul Alba.

”Am demonstrat că la Tribunalul Cluj, completul care m-a judecat pe mine a funcționat ilegal”, ne-a declarat Rareș Pop.

”Admite apelurile formulate de Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj, partea civilă Statul Român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală reprezentată prin Administrația Județeană a Finanțelor Publice Cluj și inculpații Pop Rareș Vasile, Crișan Claudiu Vasile și Dohotar Ioan Radu împotriva sentinţei penale nr.228 din 2.08.2017 pronunţată de Tribunalul Cluj în dosarul nr. 3975/117/2014, pe care o desființează şi dispune rejudecarea cauzei de către Tribunalul Alba. Desființează toate actele procedurale întocmite de Tribunalul Cluj. Se vor restitui către Direcția Națională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj și Serviciul Român de Informa?ii documentele clasificate înaintate la dosarul cauzei. În baza art.275 alin.3 C.proc.pen. cheltuielile judiciare avansate de stat în apel rămân în sarcina acestuia. În baza art.275 alin.6 C.proc.pen. onorariul par?ial acordat apărătorului desemnat din oficiu pentru inculpatul Dohotar Ioan Radu, în sumă de 75 lei, va fi avansat din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *