În timp ce Universitatea Babeș Bolyai nu a mai fost inclusă în topul Shanghai Ranking Consultancy, intitulat „Academic Ranking of World Universities” (ARWU), adică top 1000 mondial, rectorul Daniel David are un salariu foarte mare.
UBB Cluj a fost singura universitate românească inclusă în acest top, în perioada 2017 – 2022.
În ultima declarație de avere, Daniel David și soția lui, Oana, au anunțat că au venituri lunare de aproape 9.000 de euro. Deloc puțin, pentru doi bugetari, care lucrează la Universitatea Babeș Bolyai.
Familie de bugetari
În ultima declarație de avere, din 30 mai 2023, rectorul Daniel David a anunțat că a realizat un venit din ”salariu, activități didactice și proiecte”, în valoare de 283.836 lei.
De asemenea, soția lui David, Oana, conferenţiar universitar în cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca, a realizat venituri din ”salariu-granturi-activități”, în sumă de 236.350 de lei.
Un simplu calcul arată faptul că soții David, au realizat un venit cumulat de la UBB Cluj, în valoare de 520.186 lei, adică aproximativ 106.000 de euro.

Declaratia de avere a rectorului UBB Cluj, Sursa foto: UBB Cluj
Un al doilea calcul se referă la venitul lunar al familiei David, care este unul cu mult peste medie, și anume de 8.800 de euro, adică undeva la peste 43.000 de lei.
Familia David mai deține conturi în lei de peste 740.000 de lei, potrivit declarației de avere depusă pe site-ul UBB Cluj.
Salariu minim în România este de 3.000 de lei, iar cel mediu de 4.250 de lei.
UBB nu mai este în topul mondial
De la început trebuie spus că acest top mondial se realizează în funcție de mai mulți indicatori, care se referă în primul rând la calitatea actului de educație, la numărul articolelor științifice publicate în reviste de specialitate, de numărul de cercetători citați în lucrări de specialitate care provin din această universitate.
Ori, este clar că UBB Cluj, singura universitatea românească prezentă șase ani la rând în acest top, a decăzut mult, iar pentru asta, doar managementul poate fi tras la răspundere, deoarece este singurul care poate să impună o disciplină universitară și rigori care trebuie urmate de toate celelalte cadre universitare.
Explicațiile lui David
Într-un comunicat de presă, rectorul UBB Cluj a dat vina pe structura de organizare a universităților românești, care încă este cea comunistă.
”Noi am păstrat în țară arhitectura academică stabilită de reforma comunistă din 1948. Spre exemplu, dacă din universitățile tradiționale nu se separa atunci medicina sau dacă am fi corectat această denaturare la timp după Revoluția din 1989, astăzi România avea cel puțin trei universități în acest ranking, pornind de la universitățile istorice din București/Cluj-Napoca/Iași”, mai susține profesorul David.
David mai este de părere că universitățile dintr-un mare centru universitar cum este și Clujului, ar trebui comasate, pentru a realiza un indice suficient de bun pentru a le propulsa în top 1.000 Mondial.
Atitudinea oscilantă în scandalul Bode
Cu toate astea, în marile scandaluri de plagiat care au afectat grav mediul universitar românesc, Daniel David a avut de multe ori o atitudine oscilantă, niciodată directă, cu subiect și predicat.
De foarte multe ori, rectorul UBB s-a ”ascuns” în spatele unui prorector pentru a nu face declarații publice, pe motiv că este plecat la simpozioane internaționale.
În tot acest timp, numele UBB Cluj a fost implicat în scandalul de plagiat al fostului ministru de Interne, Lucian Bode, deciziile date fiind complet contradictorii sau de multe ori de neînțeles.
