,

Replica galeriei lui „U” Cluj pentru secția maghiară a TVR Cluj. Banner uriaș afișat de fani în fața sediului din Grigorescu

Posted by

Suporterii Universității Cluj au protestat vineri, 8 septembrie, în fața sediului TVR Cluj din Grigorescu după ce televiziunea a transmis un film de animație „Mátyas, Mátyas”, realizat de regizorul Cecilia Felmeri.

Un grup de fani s-au deplasat astăzi la sediul TVR Cluj cu un banner uriaș, pe care l-au desfășurat în fața instituției de presă, adresat mai multor jurnaliști maghiari, dar și către directorul TVR Dan Turturică.

„Este un pamflet, tratați-l ca atare, orice asemănare cu persoane reale, poate fi pur întâmplătoare”, este mesajul adresat azi de Peluza Șepcile Roșii redacției maghiare a TVR Cluj.

Context

Luni, 4 septembrie, în timpul emisiunii „Maghiara de pe unu” de la ora 15:00, a fost difuzat filmul animat „Matyas, Matyas”. Producția de 13 minute îi aparține regizoarei Cecilia Felmeri și a fost realizată în 2010. Animația conține mesaje ofensatoare și vulgare la adresa clubului Universitatea Cluj, iar suporterii clujeni au luat atitudine.

Replica Televiziunii Române

„Ca urmare a apariţiei în mass-media a unor articole referitoare la conţinutul filmului de animație «Mátyás, Mátyás», difuzat în data de 4 septembrie 2023 pe TVR 1, în cadrul emisiunii «Maghiara de pe 1», vă transmitem mai jos punctul de vedere al producătorului executiv al Secţiei Maghiare din TVR.

Filmul de animație «Mátyás, Mátyás», cu o durată de 13 minute, este un pamflet, care are ca subiect celebrul grup statuar care îl înfăţişează pe regele Matei Corvin, realizat de artistul János Fadrusz şi care a devenit simbol al oraşului Cluj Napoca.

Dat fiind faptul că este vorba despre un film satiric, potrivit autoarei, acesta include secvenţe şi inscripţii care prezintă realitățile Clujului din anul 2008 într-un registru caricatural. Producătorii nu au avut intenţia să aducă atingere imaginii suporterilor şi Universităţii Cluj, echipa nefiind subiectul filmului”, se arată în punctul de vedere emis de Televiziunea Română, citat de GSP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *