Reportaj din ”linia întâi”! Spitalul din Cluj unde nu s-a infectat nici un cadru medical!

Posted by

În prezent, la Clinica de Boli Contagioase din Cluj, sunt 353 de pacienți internați. Cei care lucrează acolo, în linia întâi, cum metaforic se poate spune, susțin că dacă la începutul epidemiei cu noul coronavirus, erau colegi, acum sunt o familie.

La spitalul de elită din Cluj Napoca, conducerea a luat primele măsuri încă de la primele cazuri care apăreau în Italia. Economistul Ioan Mureșan, managerul pensionar al spitalului nu a lăsat frâurile din mână și a impus aplicarea cu strictețe a unor reguli și protocoale medicale. A instituit zonele verzi și zonele roșii, unde sunt internați pacienții cu Covid19, iar pentru a fi sigur că se respectă aceste reguli, managerul Mureșan a montat chiar și uși în aceste zone roșii, un fel de dublă siguranță, în caz ca vreun medic sau asistent medical ar fi uitat pentru câteva secunde unde se află.

”La început ne-am descurcat foarte greu, singuri. Găseam echipamentele medicale astăzi la un preț, mâine la un alt preț de zece ori mai mare. Ne-am adaptat, am eliminat toată activitatea care era înainte, am creat condiții în spitalul nostru de a se putea extinde secția de terapie intensivă la 100 de paturi”, a spus managerul Mureșan, pentru Mediafax.

Clinica de Boli Contagioase din Cluj avea la începutul epidemiei doar 9 paturi de terapie intensivă, acum are 20 de paturi, și se dorește să se ajungă la 100 de paturi complet utilate. În cele trei luni de luptă pe frontu Covid19, la Cluj au murit doar șase persoane.

Viorica Cozma este asistent medical la terapie intensivă și spune că a rămas impresionată de dramele oamenilor. ”Am avut soț și soție care amândoi au fost contaminați. Întâi a decedat soțul și apoi doamna. Ne încărcăm negativ pentru că vezi omul acela care suferă, dar trebuie să nu punem la suflet, altfel nu reziști psihic”.

Și Teodora Iacob (foto), medic de boli infecțioase, spune că pe lângă greutățile din spital, cadrele medicale duc și o altă luptă, cu dorul de familie. ”Pentru noi, medicii, să nu îți vezi familie, este crunt. E foarte greu. Dacă acum un an eram colegi, la debutul pandemiei am devenit prieteni, iac acum suntem o familie. Familia s-a format aici, între noi”, spune medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *