,

Rețeta unui vestit preparat de post dintr-un sat din județul Cluj

Posted by

Dacă vrei să încerci unul dintre cele mai gustoase preparate de post, realizate în special în Postul Paștelui, merită să încercați așa numita „ceapa în hârb” sau „tocănița de ceapă”, cunoscută și ca „învârtituri”.

Pe Valea Arieșului, în perioadele de post, printre mâncăruri se regăsea „ceapa în hârb” (tocăniță de ceapă). „Cărcăleam ceapa și întindeam în ea mămăliga”, spune Ana Popa din Podeni.

De asemenea, din toamnă, se făcea silvoița, care se mânca fie cu pâine, fie cu mămăligă. „Fierbeam prunele în căldare de aramă cam două zile, până se îngroșa, vreme în care tăt amestecam”.

Tradiția satului clujean Orman

În satul clujean Orman, femeile pregătesc și astăzi niște plăcinte de post, care se coc pe lespede, numite „învârtituri”. „Să frământă din fărină albă de grâu, să pune un pic de broză ca să crească, să dospească, să adaugă sare șî apă. Aluatu’ să frământă vârtos, ca să le poți întinde pa masă cu sucitoarea”, aflăm de la Aurora Cosma, președintele Asociației folclorice „Tradiții Ormănene”.

După ce aluatul a fost frământat, se pregătesc plăcintele. „Să ie aluat așă, cât un pumn, să întinde subțâre, pă masă, după care să unje cu on pic de oloi, să răsucește aluatu’, apoi să întinde din nou cu sucitoarea, după care să coace pă lespede.

Lespedea vine unsă, se pune învârtitura la copt și să stropește cu un pic de oloi, ca atuncea, când o întorci pă ceie parte, să aibă față, să fie rujată. Să desprinde tătă bine în foiță, după ce îi gata de copt. Îi o bunătate!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *