Acasă EVENIMENTE Revolta romilor din Cluj. Vor să dea statul român în judecată pentru...

Revolta romilor din Cluj. Vor să dea statul român în judecată pentru organizarea defectuoasă a recensământului

0

Comunitatea romilor din Cluj și-a exprimat nemulțimirea prin reprezentanții Partidei Romilor ”Pro Europa” și vor să acționeze în judecată organizatorii recensământului populației și locuințelor derulat anul trecut din cauza că numărul membrilor etniei este unul mic, iar multe familii de romi din Cluj și nu numai nu au fost recenzate.

Dragoș Roșianu, liderul organizației de tineret a Partidei Romilor Cluj, a declarat că procentele aferente romilor sunt mici în mod deliberat, iar numeroase cazuri de familii de romi nu au fost recenzate la nivel național, înclusiv în județul Cluj.

„Suntem nemulțumiți de procentele pe care le au romii la recensământ. De exemplu, în județul Cluj, în 2011 erau înregistrați 21.000 de romi, iar acum am ajuns la 17.000, cifră care nu e reală. Au fost localități unde familii de romi nu au fost recenzate, nu a trecut niciun recenzor să îi întrebe ceva. Au fost și cazuri în care anumiți primari au pus recenzori apropiați de-ai lor pentru a încasa bani pentru recenzarea din teren dar, pe de altă parte, și de a-i face pe romi să nu se declare romi”, a spus Roșianu.

Liderul romilor din Cluj a mai precizat că el s-a declarat rom la recensământ, împreună cu toată familia sa și sunt păstrători ai tradițiilor și vorbitori de limba romani.

Acesta a precizat că s-a declarat rom la recensământ împreună cu toată familia și își păstrează tradițiile și vorbește limba romani.

„Mie nu mi-e rușine că sunt rom. Dar au fost mulți membri ai etniei care fie nu au fost recenzați și nu au putut să își declare etnia, fie li s-a sugerat să nu spună că sunt romi, ceea ce este inacceptabil”, a mai declarat Dragoș Roșianu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.