O echipă de studenți de la Universitatea Tehnică au inventat un robot care poate curăța oceanele, de deșeuri. Robotul care curăță deșeurile din oceane.
Sistemul SeaClear, creat în cadrul unui proiect european de cercetare de patru ani, a trecut cu succes o serie de teste atât în ape limpezi, cât și în ape tulburi.

Apele de coastă din întreaga lume sunt poluate cu deșeuri, cum ar fi bucăți de plastic, sticle sau anvelope. În prezent, scafandrii curăță aceste deșeuri de pe fundul mării, în special în zonele turistice.
Cu toate acestea, aceasta este o soluție costisitoare și poate reprezenta uneori un pericol. De aceea, SEACLEAR și-a propus să dezvolte un sistem autonom care utilizează roboți subacvatici. Aceștia se vor deplasa pe fundul mării și vor curăța deșeurile.
Care a fost rolul studenților clujeni. Robotul care curăță deșeurile din oceane.
Rolul echipei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, România, în acest proiect a fost unul complex. Echipa a fost condusă de profesorul Lucian Bușoniu.

Studenții clujeni au creat o hartă cu ajutorul inteligenței artificiale care poate detecta deșeurile subacvatice.
Au fost de asemenea dezvoltate metode de învățare automată care să le permită roboților subacvatici să navigheze în aşa fel încât să găsească deşeurile mai repede.
”Imaginați-vă că îi cereți unui robot să vă aducă o bere din frigider. Orientarea dispozitivul de prindere, prinderea sticlei, aplicarea forţelor potrivite – această interfață între robot și lumea reală este locul unde lucrurile se complică”, a declarat profesorul Bușunoiu.
În stadiul său actual, sistemul SeaClear poate ridica până la 7 kg. Dispozitivul de prindere conceput este de mici dimensiuni, cabapil să lucreze la presiuni foarte mari.
Roboții colectează deșeuri în ape aflate la adâncimi de până la zeci de metri. După ce va fi îmbunătățit pentru a fi comercializat, sistemul va funcționa cu un cost cu 70% mai mic decât cel al scafandrilor.
În prezent, clujenii lucrează pentru îmbunătățirea acestui robot, astfel încât să fie capabil să ridice și greutăți mai mari.
Lasă un răspuns