România a fost printre primele țări din Europa de Est unde au fost introduse locomotivele cu aburi

Posted by

România a fost printre primele țări din Europa de Est unde au fost introduse locomotivele cu aburi. Primele locomotive cu aburi au fost utilizate in Banat si Transilvania.

România a fost printre primele țări din Europa de Est unde au fost introduse locomotivele cu aburi
România a fost printre primele țări din Europa de Est unde au fost introduse locomotivele cu aburi

Astfel, printre primele locomotive cu aburi, care au circulat pe actualul teritoriu al Romaniei, sunt cele numite „Bazias”, „Sibiu” („Hermannstadt”) și „Sighișoara” („Schassburg”). 

Unde a fost prima fabrică de locomotive cu aburi în România

Prima fabrică, care a produs locomotive cu aburi, este fabrica „STEG” de la Reșița. 

Aceasta fabrică a marcat o perioadă de dezvoltare rapida a infrastructurii feroviare, punând România pe harta industrializarii în regiune. 

În 1872, aceasta a produs, pentru căile ferate din Europa: 16 macarale, 18 rezervoare pentru castele de apă, 110 placi turnante pentru întoarcerea locomotivelor. De asemenea, au fost produse 514 inimi de încrucișare pentru macaze și 793 tampoane.

Tot în 1872, la Reșita este produsă prima locomotivă cu aburi pe teritoriul actual al României, numită „Resita 2″. Era destinată transportului intern uzinal, fiind realizată pentru ecartamentul îngust de 948 mm. Locomotiva a fost proiectată de John Haswell, directorii fabricii ‘STEG” din Viena. A fost prezentată, în 1873, la expoziția de la Viena.

Tot printre primele locomotive sunt și cele utilizate pe linia Oravita-Anina.

Locomotivele cu aburi au avut un impact semnificativ asupra economiei țării, facilitând transportul marfurilor și călătoriilor între orașe și sate, începând sã lege țara de restul Europei.

Astăzi, rutele feroviare din România sunt martore ale acestui progres istoric, iar patrimoniul acestei ere poate fi văzut pe traseele istorice, care au fost păstrate și restaurate pentru a aduce în prim-plan evoluția transporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *