Rușine ISU Cluj! Din 68 de spitale din județul Cluj, doar 12 au avizele necesare! Cum a fost ”coafat” dezastrul din spitale!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

După ce în ultimele trei săptămâni au existat două evenimente, la care pompierii clujeni au fost chemați să intervină, la Spitalul CFR și la Instititul de Urologie din Cluj Napoca, acum ISU Cluj a dat publicității un comunicat de presă în care se arată cât de bine stau lucrurile, în județ. De fapt, doar abureli. La propriu.

Într-un exercițiu de imagine, pur politic, ISU Cluj s-a trezit că comunice lista cu spitalele din județul Cluj, care respectă legislația antiincendiu, dar nu spun nimic despre câte spitale nu au autorizații de funcționare la incendiu, și care se pot transforma oricând în locuri unde se pot repeta tragedii precum cea de la Piatra Neamț, unde la un incendiu care a avut loc acum câteva săptămâni, au murit 15 oameni.

Un simplu calcul arată că situația este de fapt dezastruoasă. Din cele 68 unități medicale din județul Cluj, doar 12 au avizele necesare. Din cele 12, nu există niciun spital de copii sau un spital de chirurgie generală. Mai mult, principalele spitale din linia întâi, împotriva Covid 19, Clinica de Boli Infecțioase, Spitalul Municipal Cluj sau Spitalul Militar Cluj nu sunt nici ele pe listă.

Potrivit celor de la ISU Cluj, inspectorii au verificat dacă se exploatează în mod corect instalațiile de alimentare cu energie electrică, cele de alimentare cu gaze, instalațiile de protecție împotriva incendiilor, instalațiile destinate gazelor medicale, marcarea și menținerea în stare de funcționare a căilor de evacuare, cât și informarea personalului angajat. Verificările au cuprins și modul în care sunt însușite regulile de prevenire a incendiilor de către personalul responsabil, astfel încât să poată fi aplicate ferm, în cazul unor situații neprevăzute, până la sosirea forțelor de intervenție, precum și dotarea corespunzătoare cu mijloace de primă intervenție.

Care sunt neregulile constatate

Astfel, începând din 17 noiembrie, au fost desfășurate 35 de controale și au fost constatate 331 de deficiențe sau încălcări ale prevederilor actelor normative în domeniul prevenirii situațiilor de urgență, în urma cărora au fost emise 244 de sancțiuni contravenționale, dintre care 242 de avertismente și două amenzi, în valoare de 12500 lei.

Cu toate astea, ISU Cluj nu comunică care sunt acele spitale care nu au autorizații de funcționare la incendiu.

Principalele nereguli constatate pe timpul controalelor sunt următoarele:
– reducerea gabaritului căilor de acces evacuare din holuri sau casa de scări, prin amplasarea unor panouri de PVC sau depozitarea de diferite materiale necesare actului medical sau aparatură medicală mobilier, etc.
– nu este asigurată dotarea tuturor spațiilor cu instalații pentru iluminat de
securitate pentru evacuare sau cele existente nu sunt în totalitate funcționale
– centralele aferente instalațiilor de detectare, semnalizare și alarmare în caz de incendiu prezintă defecte de funcționare;
– instalațiile electrice de forță și iluminat sunt utilizate la capacitate maximă și în acest sens nu s-au efectuat verificări periodice conform reglementărilor tehnice;
– în unele clădiri aferente secțiilor medicale din spitalul holurile utilizate pentru evacuarea persoanelor nu au gabaritul minim de 2,2 metri, îngreunând astfel evacuarea în situații de urgență;
– la nivelul unor spitale controlate se constată faptul că serviciul privat pentru situații de urgență nu este constituit, ori funcționează fără respectarea prevederilor în vigoare.

Să ne apucăm de ghicit

Unitățile spitalicești de stat identificate la nivelul județului Cluj, care au depus documentația și au obținut autorizație de securitate la incendiu, pentru clădirile sau spațiile amenajate în vederea îngrijirii sănătății, în conformitate cu prevederile legale, sunt următoarele:

1. Spitalul Clinic Județean Clădire Chirurgie 1 Cluj-Napoca
2. Spitalul Clinic Județean Clădire Diabet Cluj-Napoca
3. Spitalul Clinic Județean Ortopedie 2 Cluj-Napoca
4. Spitalul Clinic Județean Clădire lmogen Cluj-Napoca
5. Spitalul Clinic Județean Pavilion 2 Psihiatrie 1 Cluj-Napoca
6. Spitalul Clinic Județean Pavilion 4 Psihiatrie 1 Si 2 Cluj-Napoca
7. Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Distrofici Cluj-Napoca
8. Spitalul Clinic De Urgenta Pentru Copii Secția Prematuri Cluj-Napoca
9. Spitalul Clinic De Pneumofiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca
10. Spital De Boli Psihice Cronice Borșa
11. Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca
12. Institutul Oncologic Cluj-Napoca