S-a dat undă verde la uciderea lupilor de către Uniunea Europeană. Statele membre ale UE şi-au dat miercuri acordul pentru diminuarea statutului de protecţie a lupilor. Astfel se dau curs unor cereri ale crescătorilor de animale, în pofida opoziţiei ONG-urilor de mediu, transmite AFP.

UE urmăreşte astfel să treacă de la o „protecţie strictă” la o „protecţie simplă”, modificare ce ar institui cote de vânat care să înlesnească vânarea lupilor atunci când aceştia devin prea numeroşi în anumite regiuni.
O fermă de vite din Cluj, atacată de lupii înfometați
Propunerea a întrunit majoritatea calificată necesară la reuniunea reprezentanţilor permanenţi ai statelor membre în UE (COREPER), dar ea mai trebuie aprobată şi în cadrul Convenţiei de la Berna asupra conservării vieţii sălbatice, înaintea unei revizuiri a legislaţiei europene.
În toamna anului trecut, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care ea însăşi a pierdut un ponei ucis de un lup pe o proprietate a sa în nordul Germaniei, a pledat pentru diminuarea nivelului de protecţie a acestui animal, notează AFP, citată de UE.
„Concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un real pericol pentru şeptel şi, potenţial, pentru om”, a declarat atunci Von der Leyen, atrăgându-şi pe acest subiect furia ONG-urilor, care cer menţinerea statutului actual privind vânarea lupului. Populaţia de lupi pe ansamblul a 23 de state membre ale UE era estimată anul trecut la circa 20.300 de exemplare.
La o fermă din judeţul Cluj lupii atacă de câteva luni o fermă de vaci. Mai exact în satul Macău, comuna Aghireșu, judeţul Cluj, pagubele sunt însemnate, potrivit proprietarului. Fermierul, Kovacs Levente, susține că peste 50 de viței i-au fost sfâşiaţi de lupi în ultima perioadă.
Fermierul clujean a anunțat Primăria Aghireșu despre ce s-a întâmplat, a vorbit cu asociația de vânători, dar i s-a spus că lupul e specie protejată.
Nici gardul electric nu îi ține pe lupi departe
Există o cotă de împușcare a lupilor, însă cererea trebuie să ajungă la București pentru aprobare, a transmis la jumătatea lunii august revista-ferma.ro despre situaţia din Cluj.
Crescătorul a reușit să investească într-un gard electric pentru protejarea animalelor de pe pășune, dar lupii reușesc să se strecoare pe sub gard.
Lasă un răspuns