EVENIMENTE

S-a primit unde verde pentru curățenia de primăvară. DNA Cluj a scos de la naftalină un dosar care privește un concurs trucat de la Consiliul Județean Cluj

Procurorii anticorupție din cadrul Direcției Naționale Anticorupție Cluj au început să lucreze într-un dosar penal care se referă la fraudarea unui concurs pentru ocuparea unor funcții de conducere la Consiliul Județean Cluj.

Până în prezent au fost chemate la audieri mai multe persoane care au directă legătură cu această cauză. Unul dintre martorii, angajat la Consiliul Județean Cluj a declarat sub jurământ modul în care a găsit subiectele de concurs, pe rețeaua internă a instituției.

Foaia Transilvană a luat legătura cu acest angajat, al cărui nume nu îl vom face public din motive obiective.

„Eu am găsit acele subiecte pe intranetul instituției. Toți angajații de la Consiliul Județean Cluj au acces la acest sistem de informare, inclusiv cei doi care au participat la concurs și au și luat examenele. Eu am spus tot ce știu la DNA Cluj și aștept să văd dacă procurorii anticorupție au curajul să meargă mai departe cu această anchetă, care mi se pare clară ca lumina zilei”, ne-a relatat unul dintre martorii care a trecut în cursul săptămânii trecute pe la DNA Cluj.

Șeful PNL Teleorman trimis în judecată într-un dosar similar

Dosarul de la DNA Cluj este în lucru din iunie 2020, dar abia acum procurorii anticorupție au ales să accelereze ancheta, semn clar că de la București s-a primit ”verde” pentru o curățenie de primăvară în județul Cluj. În anumite medii din Cluj Napoca se vorbește despre faptul că în această primăvară va ”cădea un pește mare”, cu funcție foarte importantă în aparatul administrativ al județului Cluj.

Un caz similar a fost trimis în judecată, zilele trecute, tot de către DNA. Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu a fost trimis în judecată pentru trucarea concursurilor pentru ocuparea unor funcții la Serviciul Județean de Ambulanță Teleorman.

„În perioada 28 mai – 20 iunie 2021, Eugen Pîrvulescu şi-ar fi folosit influenţa pe care o avea în calitate de preşedinte al PNL Teleorman, pe lângă membrii comisiilor de concurs constituite de conducerea Serviciului Judeţean de Ambulanţă Teleorman, solicitându-le în mod repetat, atât direct cât şi prin intermediul unei alte persoane, să elaboreze şi să îi remită seturile de subiecte care urmau să fie date la proba scrisă a concursurilor organizate în perioada mai – iulie 2021, pentru ocuparea unor posturi vacante/ temporar vacante de asistent medical şi şofer autosanitară II”, arată DNA.

Caz tras la indigo și la Consiliul Județean Cluj

Surse judiciare din cadrul DNA Cluj susțin că dosarul penal se referă la ocuparea unor funcții de șefi în cadrul Consiliului Județean Cluj.

În 2017, organigrama Consiliului Județean Cluj a fost modificată prin înființarea funcțiilor de șef Serviciu Corp Control Președinte/Control Intern Managerial și de director executiv Administrație și Relații Publice.

Ei bine, la acest concurs s-au înscris Călin Cotârlă și Ligia Cîinean, ambii apropiați ai președintelui CJ, liberalul Alin Tișe.

Călin Cotârlă a fost ofițer la Serviciul de Informații al Ministerului de Interne, acum un pensionar special și angajat pe funcție de conducere la Consiliul Județean Cluj, cumulând pensia cu salariul.

Ligia Cîinean a fost șefa de cabinet al președintelui CJ Cluj și a fost alături de acesta, în activitatea profesională și politică, în ultimii 15 ani.

Care au fost subiectele

Pentru acest concurs, subiectele și baremul de corectare au apărut pe intranetul Consiliului Județean Cluj.

Pentru funcția câștigată de Cotârlă Călin, subiectele au fost următoarele:

1. Detaliaţi prevederile Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici (r2) cu modificările şi completările ulterioare referitoare la perfecţionarea funcţionarilor publici.
2. Comentaţi obligaţia autorităţilor şi instituţiilor publice de a rezerva postul aferent funcţiei publice de execuţie, pe perioada suspendării raportului de serviciu precum şi măsurile pe care le poate lua conducătorul autorităţii sau instituţiei publice în vederea desfăşurării în condiţii normale a activităţii.
3. Principiile care guvernează conduita profesională a funcţionarilor publici, potrivit Legii nr.7/2004, republicată, cu modificările şi completprile ulterioare.

Pentru funcția adjudecată de Câinean Ligia subiectele au fost următoarele:

1.Tipuri de răspundere aplicabile funcţionarilor publici pentru încălcarea cu vinovăţie a îndatoririlor de serviciu.
2. Loialitatea faţă de autorităţile şi instituţiile publice conform Legii nr.7/2004, republicată, cu modificările ulterioare; 3.În cadrul instituţiei publice au fost sancţionaţi disciplinar doi funcţionari publici. Primului funcţionar public i-a fost aplicată sancţiunea mustrării scrise în urmă cu 6 luni, iar celui de-al doilea sancţiunea retrogradării în funcţia publică pe o perioadă de 6 luni, în urmă cu 3 luni. Precizaţi şi motivaţi dacă se impune în vreun caz radierea de drept a sancţiunii disciplinare.

 

One Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*